fbpx

Coroane de plastic în cimitire – o tradiție care ne sufocă natura

 Coroane de plastic în cimitire – o tradiție care ne sufocă natura

Foto: Sergiu Guțu

Susține Ecopresa, distribuie!

Anual, doar în cimitirele din Chișinău ajung peste 25.000 de coroane funerare din plastic, iar la nivel național – aproape 300.000. După câteva zile, aceste coroane devin deșeuri imposibil de reciclat. În fiecare an, peste 62 de tone de articole funerare se acumulează doar în capitală. Și nu pot fi evacuate legal – nu sunt deșeuri menajere. Așa că multe ajung în gropi improvizate sau, mai grav, sunt arse ilegal, poluând aerul pe care îl respirăm.

Maxim Melinti, consilier cultural Mitropolia Basarabiei:E un morman de gunoi, care dăunează naturii noastre, dar se contrazice cu, însuși, mesajul evanghelic al lui Hristos, că „Eu sunt viața. Cel ce crede în mine, chiar dacă va muri, va trăi veșnic. Dacă noi promovăm lucruri artificiale, niște superstiții, păgâne, care nu au temei biblic și fundament creștin. Înseamnă că noi suntem falși.”

Aurelia Bahnaru, președinta e-Circular:Este vorba despre a reglementa materialele care sunt utilizate în producție acestor coroane și experiența altor țări, zice despre reglementări focusate pe interdicția materialelor plastice, anumitor categorii de materiale plastice, interdicția sau limitarea produselor sintetice, textile utilizate, sau inclusiv am menționat despre spray-uri și alte compoziții, alte substanțe care sunt utilizate în producție acestor produse despre care discutăm, pe de o parte. Și, pe de altă parte, este vorba despre rolul autorităților locale în ceea ce vizează acele reglementări locale, care le pot pune în funcțiune oricând, pentru a informa, pentru a limita numărul acestor produse utilizate, pentru a reglementa durata lor de păstrare pe teritoriul cimitirelor”.

CITEȘTE ȘI: Cimitire cu deșeuri. Când (și cum) scăpăm de coroanele de plastic din cimitire?

VOX: Ce cred oamenii despre coroanele de plastic

Mulți oameni recunosc că preferă florile naturale în locul coroanelor artificiale:

 „Eu cred că e o idee foarte rea cu coroanele astea din plastic, cred că cel mai bine sunt florile vii”.

 „În primul rând, e dăunător pentru ecologie, în al doilea rând, nu-i frumos. E mult gunoi, mai ales pentru natură”.

„În România avem și coroane din plastic, dar noi căutăm coroane din flori naturale, mai ales pentru mortuari”.

 „Noi avem morminte la cimitirul Doina, și acolo, nu departe e pădurea. Când treci, vezi grămezi de coroane. Pe de altă parte, omul de la țară pune o coroană ca un gest pentru persoana decedată”.

 La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Capitală, zilnic se adună între 1200 și 1700 metri cubi de deșeuri funerare.

CITEȘTE ȘI: Petiție pentru eliminarea coroanelor funerare nereciclabile, depusă la Ministerul Mediului

Autor: Sergiu Guțu

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Leave a Reply