Iarna pune păsările la încercare: cum le poți ajuta și participa la un concurs
[FOTO] Ei au pictat păsările Moldovei. Au fost desemnați premianții concursului „Care-i pasărea ta preferată?”
În această ediție a concursului de pictură „Care-i pasărea ta preferată?”, organizat de Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, au concurat 455 de lucrări realizate de participanți din 78 de localități din țară. Dintre acestea, 182 au fost plasate pe locuri de frunte atât la categoria „Juniori” (10-14 ani) cât și la categoria „Adolescenți” (15-20 de ani): 122 au fost decernate cu premiul „Marile speranțe”, 51 cu premiul „Pictori care impresionează”, 6 au ocupat locul III, 3 – locul II, iar locul I a fost ocupat de 2 lucrări pentru fiecare din cele două categorii de vârstă din concurs.
Juriul competiției a fost alcătuit din experți avizați și pasionați de lumea păsărilor, precum Ion Grosu (birdwatcher și membru SPPN), Mihai Ghilan (membru SPPN), Mihaela Budugan (ilustratoare și designer), Cristina Kifa (ilustratoare și birdwatcher) și Anastasia Gurschi (artist plastic și activistă de mediu). Membrii juriului au analizat fiecare din cele 455 de lucrări, având la baza evaluării o serie de criterii clare: reproducerea fidelă a păsării ilustrate, încadrarea în tema concursului, originalitatea și creativitatea, calitatea compoziției artistice în ceea ce privește tehnica de execuție, concept și impresie artistică generală.
În urma unei analize minuțioase, juriul a selectat 11 lucrări remarcabile. Autorii acestora au ocupat locurile meritate pe podium și recunoaștere în concurs. Autorii altor 172 de picturi au primit premiile speciale „Pictori care impresionează” și „Marile speranțe”.
Rezultatele competiției
Concursul de pictură „Care-i pasărea ta preferată?” a fost împărțit în două categorii de vârstă: „Juniori” (10-14 ani) și „Adolescenți” (15-20 de ani). Organizatorii și-au propus, în acest fel, să asigure o jurizare cât mai echitabilă a tuturor lucrărilor, dat fiind faptul că diferențele de abordare și tehnica de pictură diferă semnificativ între un participant de 10 ani și unul de 20 de ani.
La categoria „Juniori”:
Locul I:
- Ludmila Botezatu (12 ani) cu lucrarea „Ora prânzului”
Locul II:
- Valentina Doroghean (14 ani) cu lucrarea „Razele prigoriei”
- Valeria Scutelnic (12 ani) cu lucrarea „Vrabia în mijlocul iernii”
Locul III:
- Cezar Pasat (10 ani) cu lucrarea „Prigoria, o simfonie de culori”
- Bianca Litra (12 ani) cu lucrarea „Pupăza”
- Gabriel Godonoagă (12 ani) cu lucrarea „Mugurarul”
- Maria Bunescu (13 ani) cu lucrarea „Prigoria”
La categoria „Adolescenți”:
Locul I:
- Elena Postică (15 ani) cu lucrarea „Pescuitul perfect, stârcul cenușiu în acțiune”
- Vladimir Mațuev (16 ani) cu lucrarea „Mugurar”
Locul III:
- Evghenia Lescenco (16 ani) cu lucrarea „Corcodel cu gât negru (Podiceps nigricollis)”
- Elena Cazac (17 ani) cu lucrarea „Presura galbenă”
De asemenea, au fost lucrări care, deși demonstrau talentul autorului, nu au acumulat punctaj atât de mare ca cele de pe locurile 1-3. Acestea au intrat în categoria „Pictori care impresionează”, deoarece, potrivit organizatorilor, autorii acestor picturi au impresionat prin stilul ales. Premiul special „Pictori care impresionează” a fost decernat autorilor a 51 de lucrări (30 la categoria „Juniori” și 21 la categoria „Adolescenți”). Totodată, autori ai 122 de picturi au luat premiul „Marile speranțe” – un premiu mai modest, dar care simbolizează faptul că autorii acestor desene demonstrează un potențial vizibil pentru a participa la alte ediții ale concursului (100 la categoria „Juniori” și 22 la categoria „Adolescenți”).
Un concurs ce descoperă viitori ilustratori de păsări
Valentina Doroghean, clasată pe locul II în categoria „Juniori”, a ales să surprindă juriul cu o pictură dedicată prigoriei. „M-a inspirat pasărea prigoria în realizarea lucrării, fiindcă este bogată în culori, foarte frumoasă și îndrăgită de copii datorită aspectului fizic. Din păcate, ea este prigonită de către apicultori, deoarece se hrănește cu albine”, spune Valentina.
Ilinca Frăsineanu, participanta clasată în categoria „Marile speranțe” cu lucrarea intitulată „Cireșarii naturii”, și-a exprimat dorința ca acest concurs să mai fie desfășurat pentru a-și dezvolta și mai mult talentul și iubirea față de păsări.
Pupăza și porumbelul au fost printre cele mai des abordate păsări de către participanți.
Bianca Litra, clasată pe locul III la categoria „Juniori”, a pictat o pupăză inspirată din poveștile lui Ion Creangă. „Am pictat o pupăză, deoarece cu ceva timp în urmă am participat la un concurs legat de poveștile lui Ion Creangă și am desenat-o bine. Acum am decis să particip la acest concurs tot cu o pupăză”.
Tatiana Mațuev, profesoară în Gimnaziul „Mihai Eminescu” din orașul Telenești, a menționat că acest concurs a mobilizat mulți elevi din instituție.
„Concursul în sine presupune prezentarea unei păsări într-un mod realist, deoarece adesea realizăm la lecțiile noastre de educație plastică lucrări decorative sau stilizate, dar aici trebuia să reprezentăm pasărea așa cum este în natură. Așa că elevii au trebuit să caute păsări specifice din țara noastră. A fost interesant și captivant, iar eu mă întorc astăzi cu un teanc de diplome și locuri premiante, locul II și locul III, iar restul copiilor au primit mențiuni. Mi-aș dori ca acest concurs să aibă continuitate și cred că anul viitor vor participa și mai mulți elevi”, afirmă Tatiana Mațuev.
Concursul îmbină lumea ornitologilor cu cea a artiștilor
Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii are misiunea de a promova protecția mediului înconjurător, în special a speciilor de păsări sălbatice, prin monitorizare științifică, eforturi de conservare și informarea publicului larg cu privire la importanța vieții sălbatice.
Organizatoarea concursului, Silvia Ursul, a subliniat că evenimentul reușește să aducă împreună două lumi diferite: cea a ornitologilor, care studiază și iubesc păsările într-un mod științific, și cea a artiștilor, care le surprind frumusețea în mod artistic.
„Amândouă sunt păsări, însă ornitologul nu are talentul de a le picta, deși le vede foarte bine, în schimb artistului îi reușește foarte bine să le ilustreze chiar dacă a văzut pasărea doar o singură dată. Aceasta este rețeta unei campanii educaționale de succes în țara noastră, deoarece oamenii iubesc foarte mult tablourile pe care le-ați realizat voi și devin mai sensibili, mai atenți la păsări”, consideră Silvia Ursul.
La acest concurs de pictură au fost invitați să participe toți elevii, studenții și tinerii cu vârsta cuprinsă între 10 și 20 de ani din Republica Moldova, pasionați de pictură și de păsările sălbatice.
Prin intermediul concursului „Care-i pasărea ta preferată?”, SPPN îi încurajează pe participanți să exploreze și să cunoască fauna din jurul lor, să-și cultive originalitatea și să-și antreneze abilitățile artistice în domeniul picturii. Totodată, SPPN speră să cultive în rândul tinerelor talente o atitudine respectuoasă față de cerințele mediului înconjurător.