fbpx

Cât de bună de băut este apa din fântâni? Orice doritor poate solicita o analiză de laborator

 Cât de bună de băut este apa din fântâni? Orice doritor poate solicita o analiză de laborator
Susține Ecopresa, distribuie!

Peste 80 % din fântânile din Republica Moldova au apa poluată. Motivele sunt multiple – latrinele (veceul din curte), cotețele, gunoiștile, gropile de canalizare etc. Unde putem verifica, la necesitate, calitatea apei din fântână, cât ne costă și cum reducem nivelul de contaminare a ei, dar și cum o curățăm aflăm de la Liliana Carp, medic igienist în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).

Potrivit Lilianei Carp, în general, apa din fântânile noastre este contaminată mai mult cu nitrați. Cauza de bază este nerespectarea „perimetrului de regim sever”. Cu alte cuvinte, la mai puţin de 50 de metri de fântână n-ar trebui să se afle obiective poluante: latrine, depozite de fertilizanți, staţii PECO, cotețe, gunoiști neautorizate etc. De asemenea, spune specialista, „fântâna trebuie să fie acoperită cu capac.”

Situația este cu atât mai dramatică din cauza lipsei sistemelor de canalizare în foarte multe localități – oamenii utilizează masiv haznalele (gropile în care acumulăm apele uzate din bucătăria și toaleta noastră). Detergenții chimici, masele grosiere, precum și alte deșeuri ajung în sol, în apele subterane și, ulterior, în fântâna din care bem apă.

Sursele de poluare a apei din fântână reprezentate în jocul informativ „CanalizaREA BUNĂ" creat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu
Sursele de poluare a apei din fântână reprezentate în jocul informativ „CanalizaREA BUNĂ”, creat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu

Potrivit Lilianei Carp, mai sunt și alți factori ce poluează apa din fântână, precum localizarea și compoziția geologică a solului. „În unele regiuni ale ţării, apa este contaminată cu Fluor, cu Bor. De exemplu, în raioanele Ungheni, Florești, Ștefan Vodă, Anenii Noi, Glodeni, UTA Găgăuzia, unde în compoziția chimică a solului predomină asemenea elemente, spune Liliana Carp.


VEZI ȘI: Ceea ce bem astăzi este rezultatul acțiunilor de ieri


Ce facem în cazul în care vecinul și-a construit un coteț în apropierea fântânii?

„Dacă mai întâi a fost construită fântâna, atunci te adresezi autorităților publice locale. Dacă nu ajungeți la niciun consens cu vecinul, doar prin instanța de judecată puteți rezolva problema, ca vecinul să-și mute cotețul”, precizează medicul igienist.

Filtrele sunt o soluție pentru o apă curată?

„Este foarte dificilă curăţarea apei potabile de nitraţi cu ajutorul filtrelor, uneori nici nu se reușește. Filtrele ar fi o soluție pentru apa ce conține prundiș sau nisip. Dar în 75-80 % din cazuri, apa este poluată anume cu nitrați. Nivelul maxim admisibil de nitraţi în apa potabilă este de 50 de mg/litru. De multe ori, acest nivel este depășit de două-trei ori.

Prin fierbere, din apă sunt eliminate microorganismele. De exemplu, astfel pot fi nimiciţi virusul hepatitei A şi agentul patogen al dizenteriei”, mai adaugă medicul igienist.

O soluție ar fi dispozitivele de filtrare destinate anume apei din fântâni. Acestea pot fi procurate și în Republica Moldova.

Foto simbol. Sursa: helmut.de
Foto simbol. Sursa: helmut.de

Cum ne afectează sănătatea consumul apei contaminate?

Dacă un om sănătos bea apă cu nitraţi, el nu va simţi consecințe imediat. Dar copiii cu vârste de până la trei ani se pot îmbolnăvi de Methemoglobinemia, maladie caracterizată printr-o creștere anormală a concentrației sangvine de methemoglobină, o moleculă incapabilă să transporte oxigenul.

Fluorul, la fel, este o substanță chimică ce poluează fântânile noastre. Cantitatea maximă admisă de fluor în apa potabilă este de 1,5 mg/litru, dar acest nivel este depăşit în multe localități, printre care Anenii Noi, Ștefan Vodă, Căușeni, UTA Găgăuzia, Glodeni, Hâncești, Orhei. În raionul Fălești, cantitatea de fluor poate atinge și 15 mg/litru – de 4-5 ori mai mare decât norma admisă. Oamenii care consumă o asemenea apă au deseori depuneri de culoare galbenă pe dantură (fluoroză dentară).

Calitatea apei poate fi verificată în laboratoare acreditate

Cei care doresc să verifice calitatea apei din fântână pot apela la laboratoarele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, dar și la alte laboratoare acreditate, inclusiv la Institutul de Chimie, din cadrul Universității de Stat din Moldova. Persoanelor care doresc să verifice calitatea apei li se recomandă să se adreseze în primul rând la ghișeul unic al ANSP, pentru a depune o cerere în care să precizeze ce parametri de calitate a apei doresc să investigheze sau să testeze.

Tariful

Tariful pentru parametrii de bază – fluor, grupa de azot, duritate, mineralizare – este de până la 1.000 de lei. Pentru analiză e nevoie de 3 litri de apă. În decursul unei săptămâni, rezultatele sunt gata.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ludmila Hițuc