fbpx

Au provocat intenționat un incendiu ca să poată vinde metal uzat. Unele substanțe care s-au degajat la ardere sunt cancerigene

 Au provocat intenționat un incendiu ca să poată vinde metal uzat. Unele substanțe care s-au degajat la ardere sunt cancerigene

Sursa foto: Facebook/Inspectoratul pentru Protecția Mediului

Susține Ecopresa, distribuie!

Un incendiu devastator a avut loc vineri, 28 aprilie, în satul Egorovca, raionul Fălești. Flăcările au izbucnit la un agent economic, după ce trei angajați ai întreprinderii au dat foc în mod intenționat la trei rezervoare pentru motorină și un rezervor pentru gaz lichefiat. Salariații intenționau astfel să dezmembreze aceste rezervoare și, ulterior, să le vândă ca deșeuri de metal uzat.

Vasile Grosu, șef de direcție la Inspecția pentru Protecția Mediului Fălești, a precizat pentru ecopresa.md că incendiul a fost provocat de un șef de depozit și de alți doi sudori, care lucrează la o întreprindere de la Fălești.

Flăcările și fumul dens au apărut la Egorovca dimineața, în jurul orei 9.30, iar arderea a durat 40 de minute, timp în care în aer s-au eliminat mai multe substanțe toxice. Din imaginile postate de Inspectoratul pentru Protecția Mediului pe o rețea socială, se vede că, în urma incendiului, în aer s-a degajat un fum dens, de culoare gri. Pentru că era vânt, fumul s-a răspândit repede în aer.

Sursa foto: Facebook/Inspectoratul pentru Protecția Mediului

Potrivit inspectorului pentru Protecția Mediului, rezervoarele care au ars nu erau pline cu motorină sau gaz lichefiat, în ele se aflau cantități mici de asemenea compuși. Chiar și așa, arderea motorinei și a gazului lichefiat aduce daune mediului și sănătății populației. „Ca urmare a arderii motorinei și gazului lichefiat, în atmosferă se degajă monoxid de carbon, compuși fenolici, furane, hidrocarburi, alți compuși. Unele din substanțele respective sunt cancerigene”, a menționat Vasile Grosu.

Deocamdată, nu s-a calculat valoarea pagubei aduse mediului. „Este o încălcare gravă a legii și a regulilor de protecție a mediului. Astfel de incidente pot avea consecințe grave nu numai pentru mediu, dar și pentru oameni și pentru economie. Urmează să solicităm laboratorului de referință să preleveze probe și să calculeze prejudiciul”, a subliniat inspectorul pentru protecția mediului de la Fălești.

Conform prevederilor Codului contravențional, fiecare dintre cei trei angajați ai întreprinderii care au provocat incendiul vor trebui să plătească o amendă de la 200 la 300 de unități convenționale (10-15 mii de lei). Totodată, persoana juridică va trebui să achite o amendă care variază de la 600 la 800 de unități convenționale (30 – 40 de mii de lei). Legea mai prevede că, pentru asemenea încălcări, activitatea agentului economic respectiv ar putea fi sistată pentru o perioadă de la trei luni până la un an.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari