Au învățat să fie mai buni. 25 de ghizi din Moldova au participat la cursurile acreditate de Federația Mondială a Asociațiilor Ghizilor de Turism
Odată cu creșterea fluxului de turiști în Moldova, ghizii de turism devin mai solicitați, iar cerințele pentru calitatea serviciilor cresc. 25 de ghizi de turism din Republica Moldova și-au primit certificatele internaționale de participare la cursurile acreditate de Federația Mondială a Asociațiilor Ghizilor de Turism (WFTGA) – unul dintre cele mai importante acte ce atestă standardele înalte de calitate.
Lecțiile care s-au desfășurat timp de două săptămâni au avut ca scop consolidarea profesiei de ghid de turism pentru a îmbunătăți serviciile oferite agențiilor și operatorilor de turism, vinăriilor și vizitatorilor Republicii Moldova, ceea ce va spori notorietatea imaginii țării la nivel internațional printre profesioniștii din industria turismului.
Cursurile au fost ținute de Mary Kemp Clarke, vice-președintele Federației Mondiale a Asociațiilor Ghizilor de Turism (WFTGA), cu o experiență de peste 30 de ani în domeniu și deținătoare a insignei albastră – cea mai înaltă distincție pe care o poate avea un ghid scoțian. Instructorul a împărtășit cursanților cele mai bune practici de comunicare, i-a ghidat în dezvoltarea abilitățile practice pentru tururile pietonale, cele în transport, dar și la o destinație turistică, a dezvăluit secretele profesiei de ghid din diverse state ale lumii și modalități de creștere a calității serviciilor.
„Astăzi, așteptările turiștilor față de ghizii de turism sunt altele decât zece ani în urmă, iar ghizii de turism urmează mereu să se adapteze noilor generații de turiști. Fie că au sau nu o experiență bogată în domeniu, ghizii au nevoie să cunoască și cele mai actuale practici internaționale astfel încât să poată oferi servicii de înaltă calitate. Iar învățarea continuă, dar și alinierea la trendurile mondiale va contribui la creșterea numărului de turiști, dar și la notorietatea imaginii țării pe exterior”, Mary Kemp Clarke, vice-președinte al Federației Mondiale a Asociațiilor Ghizilor de Turism (WFTGA).
Meseria de ghid de turism este una dintre cele mai vizibile și importante profesii din lanțul valoric al industriei turistice devine din ce în ce mai solicitată de agențiile și operatorii de turism, de crame, dar și direct de turiștii străini.
În Republica Moldova activează aproximativ 150 ghizi de turism. La începtului acestui an, țara noastră a devenit membru cu drepturi depline al Federației Globale a Asociațiilor de Ghizi de Turism (WFTGA) și a participat la Adunarea Generală a organizației desfășurată în capitala Georgiei, Tbilisi.
În martie 2019 prima promoție din 24 ghizi de turism au fost formați și certificați sub egida WFTGA, care au integrat în sezonul turistic vară-toamnă noile practici de ghidaj. În plus, 10 ghizi au devenit formatori acreditați de WFTGA și au oferit cursuri de instruire în materie de practică a ghidajului pentru peste 40 de ghizi din 7 crame din țară, diseminând astfel noile cunoștințe.
Planul de acțiuni al ghildei ghizilor de turism pentru anul viitor include programe de instruire, specializări în domeniul oenoturismului, drumeții, forme de ecoturism, turism sustenabil, dar și organizarea unui forum al ghizilor profesioniști în Moldova.
În 2018, Moldova a fost vizitată de 160.000 de turiști, preponderent din țări precum Germania, Polonia, Italia, Marea Britanie, S.U.A și România.