Compensația „Ajutor la contor” va fi acordată pe card, nu în factură. Argumente „pro” și „contra”
Au fost plantați primăvara, iar vara au dispărut. Furt de arbuști în sectorul Râșcani al capitalei
Furt de arbuști pe aleea de pe strada Calea Orheiului din sectorul Râșcani al capitalei. Primăria municipiului Chișinău a depus o plângere la poliție pe marginea acestui caz, a anunțat primarul Ion Ceban. Potrivit edilului capitalei, arbuștii ar fi fost furați noaptea.
Solicitată de ecopresa.md, Natalia Stati, șefa Serviciului de presă din cadrul Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, a precizat că poliția a fost sesizată prin intermediul Serviciului 112, la 17 iulie, că pe strada Calea Orheiului au fost sustrași copaci. „Cazul este înregistrat. Se așteaptă demers de la Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi, pentru a stabili suma prejudiciului. Polițiștii stabilesc toate circumstanțele, cât și persoanele care au comis această faptă”, a spus Natalia Stati, fără a oferi, însă, și alte detalii.
Calea Orheiului, zonă „atractivă” pentru hoții de copaci
Victor Nichituș, comunicator în cadrul Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi din municipiul Chișinău, a precizat că este vorba despre arbuști de barbaris, plantați în primăvara anului curent, iar prețul unui asemenea copăcel ar fi unul foarte mare. Victor Nichituș însă nu a putut spune exact cât costă un arbust de barbaris.
„Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi calculează care este valoarea prejudiciului, ca urmare a extragerii acestor arbori. Un arbore este destul de scump, din câte știu eu. Contabilitatea noastră lucrează asupra acestui caz, pentru a determina prejudiciul”.
Comunicatorul a mai spus că instituția pe care o reprezintă a sesizat Primăria și poliția. „Noi am depus la Primărie și, totodată, am făcut un demers la Inspectoratul de Poliție Râșcani, prin care am rugat să fie identificate persoanele vinovate de extragerea a trei arbuști, specia barbaris. Cazul a avut loc în noaptea de 13 iulie”.
Sursa citată a ținut să mai menționeze că zona ar fi una „atractivă” pentru hoții de copaci. „Mereu s-au furat acolo arbori, de pe Calea Orheiului. Și pe data de 24, 25 mai. Și în iunie. S-au furat și în noaptea de 13 iulie. Mereu s-au furat arbuști de barbaris”.
Potrivit comunicatorului, pe aleea de pe strada Calea Orheiului sunt instalate camere de luat vederi, doar că acestea nu aparțin Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi și nu se știe dacă acestea sunt funcționale.
Pentru a afla mai multe detalii, ecopresa.md a încercat să ia legătura cu Tudor Gârbu, directorul interimar al Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi Chișinău. Fiind sunat la telefonul mobil, Tudor Gârbu a spus că este ocupat, iar ulterior nu a mai răspuns la apelurile reporterului ecopresa.md.
Inspecția pentru Protecția Mediului Chișinău a aflat de la ecopresa.md despre furtul arbuștilor de pe strada Calea Orheiului
Ion Caliniuc, șef-adjunct al Inspecției pentru Protecția Mediului Chișinău, a spus că a aflat de la reporterul ecopresa.md despre furtul de arbuști, care a avut loc acum câteva zile pe strada Calea Orheiului din capitală. Totodată, Ion Caliniuc a menționat că instituția pe care o reprezintă s-a autosesizat pe marginea acestui caz.
„Noi nu am primit în execuție asemenea materiale. Da, este competența noastră, dar acolo este mai mult furt calificat. Ca să facem acțiuni, trebuie să știm caracteristicile dendrologice ale vegetației. Calculăm prejudiciul și îl înaintăm organelor de drept, în cazul în care nu se cunoaște făptuitorul”.
În municipiul Chișinău, au mai existat cazuri în care persoane care au tăiat ilicit arbori nu au fost identificate și trase la răspundere conform legii din lipsă de probe.