(FOTO) Aparatele solare devin tot mai populare: lămpi, climatizoare, grătare și cuptoare
Aparatele care funcționează cu mici panouri solare devin tot mai populare și în Republica Moldova: corpuri de iluminat, încărcătoare pentru diverse dispozitive, camere de supraveghere video, grătare și cuptoare pentru gătit etc. Și un aparat de aer condiționat ce funcționează cu energie solară a fost importat în premieră și testat vara aceasta.
Ce avantaje ne oferă asemenea dispozitive? Oferă autonomie în raport cu rețeaua electrică, confort și mobilitate, se răscumpără destul de repede. Sunt ecologice, pentru că nu degajă gaze cu efect de seră, precum cărbunii sau gazul. Pot fi de mare folos în sate, unde – după intemperii – se stinge lumina, iar lucrările de depanare durează și mai mult de o zi.
Corpurile de iluminat solare asigură lumină și decor feeric
Unii dintre noi nu avem nevoia sau posibilitatea să ne instalăm panouri fotovoltaice, dar parcă ne-am dori să captăm puterea Soarelui și să ne bucurăm că folosim energie verde și gratuită fără a depinde de conexiunea la rețeaua electrică. O serie de dispozitive solare ne oferă această posibilitate.
Corpurile de iluminat pentru exterior și interior sunt cele mai disponibile ca preț și cele mai populare în multe țări – becuri mai mari sau mai mici, felinare, ghirlande. Își încarcă acumulatoarele în orele de zi pentru a lumina în orele nocturne.
Sunt utilizate ca sursă de lumină, dar și în scop decorativ, unele având și senzori de mișcare, pentru a ilumina un anumit sector doar la necesitate. În unele țări, iluminatul stradal funcționează aproape în întregime cu energie solară.
Panourile solare ale becurilor pentru interior pot fi ținute pe pervazul ferestrei pentru încărcarea acumulatorului.
„Da, putem plasa pe pervazul geamului micul panou fotovoltaic, care poate avea dimensiuni chiar minuscule, de 20×20 milimetri sau 10×15, dar care încarcă un acumulator pentru câteva becuri LED sau pentru un corp de iluminat cu becuri LED. Și astfel avem autonomie. Astfel de dispozitive sunt destul de durabile. Eu mi-am adus un asemenea mic corp de iluminat cu vreo 10 ani în urmă și funcționează și astăzi”, spune Vladimir Ursu, expert în eficiență energetică și microclimă, fondator al Asociației Obștești „Renașterea Rurală”.
Dacă vom capta energia solară pe pervaz, „trebuie să fim conștienți că vom pierde o parte din ea, deoarece sticla geamului respinge o parte din raze”.
Energie de la Soare pentru Wi-Fi și frigărui
Există și dispozitive solare pentru conexiune Wi-Fi, încărcătoare pentru telefon, lanternă, laptop și alte aparate, camere video de supraveghere, aparate cu efect repelent împotriva animalelor, grătare, cuptoare, cratițe pentru gătit, care pot fi luate și în natură, la picnic, în camping sau pe plajă. Oferă autonomie, confort, se răscumpără destul de repede și sunt prietenoase mediului – nu degajă carbon (CO2) ca la arderea cărbunilor, nu pârjolesc pământul, insectele și vegetația, așa cum o fac rugurile. Cu un cuptor-grill solar poți deshidrata, coace, fierbe și prăji.
„Sunt foarte multe asemenea dispozitive și o să apară și mai multe. Au apărut deja aparate de aer condiționat (climatizoare) ce pot fi înzestrate cu două panouri fotovoltaice. Diferența față de climatizoarele obișnuite este că funcționează pe curent continuu, ceea ce este un avantaj: energia produsă merge direct pentru necesitățile dispozitivului”, explică Vladimir Ursu.
Climatizorul solar a fost testat în Republica Moldova
Vara aceasta, în Republica Moldova a fost adus și testat cu succes un aparat de aer condiționat ce funcționează cu panouri solare. Aparatul nu are acumulator, așa că în intervalele în care nu poate capta razele Soarelui funcționează cu energia electrică din rețea. Vladimir Ursu spune că nu este mai scump decât climatizoarele obișnuite.
„Partenerii noștri au importat un climatizor în regim de testare. A funcționat cu brio toată vara, fără să folosească electricitate din rețea în orele de zi. Și acum partenerii noștri sunt gata să importe un lot mai mare”, povestește expertul.
Astfel, climatizorul solar poate funcționa și iarna, și vara, și noaptea, și ziua.
„Este convenabil, cu o perioadă de răscumpărare cu mult mai scurtă decât a unui climatizor obișnuit”, estimează Vladimir Ursu.
Acumulatoarele – punctul slab al dispozitivelor solare
„Toate aceste inovații au acumulatoare, în afară de utilajele care consumă mult. Aparatele solare care consumă multă energie, de obicei, nu sunt dotate cu acumulatoare, dar sunt de tip hibrid – o parte din energia care nu ajunge se ia din rețea”, potrivit expertului.
„Cel mai slab punct în toată schema dată este acumulatorul acestor dispozitive. Și vă explic de ce: din motiv că noi avem ba temperaturi ridicate, ba temperaturi joase, adică locuim într-un climat temperat, avem iarnă și avem vară, iar acumulatoarele nu iubesc să fie supuse acestor șocuri de supraîncălzire sau de suprarăcire. De ce? Ele ies din funcțiune mai rapid”, semnalează Vladimir Ursu.
Dar dacă acumulatorul stă în interior, dacă nu este expus la supraîncălzire sau suprarăcire, rezistă destul de bine perioade îndelungate.
CITEȘTE ȘI: VIDEO. Instalarea panourilor fotovoltaice: cât ne costă și de la ce începem?