fbpx

Apa extrem de poluată în râul Prut – o zi de vară însetată pentru locuitorii din Cahul

 Apa extrem de poluată în  râul Prut – o zi de vară însetată pentru locuitorii din Cahul

Sursa: zf.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

În dimineața  zilei de 11 august, „Apa Canal Cahul” a sistat apa în oraș din cauza apei poluate din râul Prut, care a blocat filtrele stației de epurare.

„La moment e pornită livrarea apei, pur și simplu apa nu a ajuns peste tot, fiindcă a fost sistată și țevele au fost deșerte. Acum totul e în regulă, mai este încă o atmosferă, și o să fie norma de presiune. Tot orașul a fost afectat, din cauza că apa din Prut a fost foarte muradară și noi nu am reușit să o filtrăm, dar acum deja totul s-a regulat”, a declarat dispecera de la „Apa Canal Cahul”, Untilov Georgeta.  

În după amiaza zilei „Apa Canal Cahul” fost plasat pe Facebook un video cu calitatea apei.

Sursa video: Facebook Apa-Canal Cahul

Am contactat directorul tehnic „Apa Canal Cahul”, Ivan Stoiciu, pentru a ne oferi mai multe detalii despre tipul de poluant ce a cauzat sistarea apei.

„Deocamdată nu cunoaștem, a fost apă cu turbiditate înaltă, toate datele sunt la Agenția Națională pentru Sănătate Publică și deja așteptăm rezultatele de la ei. În anul acesta prima data am sistat apa, ne-am mai confruntat cu asemenea cazuri, doar că în anii trecuți eram înștiențați din timp că vine un val sau o pantă pe râul Prut, acum nu am primit niciun mesaj. Au fost cazuri că a fost diversat din amonte, părțile Ungheni, Leova. Dar acum încă nu suntem la curent. În orice caz, după analizele noastre, este o turiditate foarte înaltă. Și anume noaptea, pe la ora 02:00, a apărut o turbiditate foarte înaltă de la 1700 mg/litru, deja spre dimineață turbiditatea era mai mică, a coborât la 800-700 mg/litru”, declară Ivan Stoiciu.

În această dimineață, „Apa Canal Cahul” a plasat un anunț pe Facebook că „din cauza apei extrem de poluate din râul Prut, ce nu se supune tratării, suntem nevoiți să sistăm livrarea apei astăzi 11.08.2021 începând cu ora 10.00. Cerem scuze pentru incomodități și mulțumim pentru înțelegere”.

Ludmila Hițuc

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!