Apă Canal Chișinău trebuie să achite 12 mln. de lei pentru poluarea mediului provocată de activitatea stației de epurare
Apă Canal Chișinău trebuie să verse 12 milioane de lei în bugetul de stat – prejudiciu pentru poluarea mediului urmare a activității Stației de Epurare a apei uzate din Chișinău. La această concluzie au ajuns inspectorii de mediu în urma unui control efectuat la începutul toamnei la stația de epurare. Primarul Ceban care a anunțat suma prejudiciului într-o conferință de presă susține că aceasta este o încercare de falimentare a întreprinderii municipale.
Ion Ceban, primarul Capitalei, a declarat că reprezentanții Apă Canal au fost citați la Inspecția pentru Protecția Mediului Chișinău, unde verbal au fost informați despre prejudiciul de 12 milioane lei care trebuie să fie achitat de Apă Canal Chișinău.
Prejudiciul a fost calculat în urma unui control desfășurat de inspectorii de mediu la începutul toamnei. Deși recunoaște că sunt probleme la stația de epurare și spune că municipalitatea a sesizat „toate instituțiile competente” despre deversările cu concentrații sporite în rețeaua de canalizare publică de la agenții economici, Ceban acuză autoritățile centrale că nu s-au implicat în soluționarea problemei.
Mai exact, potrivit lui, problema construcțiilor stațiilor de preepurare de către agenții economici ține de autoritatea centrală.
Stația de epurare lucrează ineficient și este admisă poluarea mediului
Totuși, primarul anunță că la nivel muncipal va fi creată o comisie internă „pe acest caz pentru a studia situația, iar după, ne rezervăm dreptul de a ataca în instanță această decizie de încercare de falimentare a Întreprinderii municipale Apă Canal”.
În replică, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a anunțat că controlul inițiat la Stația de Epurare Chișinău a fost în baza unei sesizării primite de la Centrul de Sănătate Publică al municipiului Chișinău. „În amonte de stația de epurare de către specialiștii Centrului de Sănătate Publică a fost depistată salmonela, fapt ce denotă că calitatea defectuoasă a procesului de epurare a apelor uzate”, explică Ion Caliniuc șef adjunct al Inspecției pentru Protecția Mediului Chișinău.
Prin urmare inspectorii au inițiat la data de 13 septembrie controlul care a durat câteva zile, în cadrul căruia au fost prelevate probe. „A fost luat act de cunoștință cu caracteristicile stației de epurare, au fost prelevate probe, a fost semnat procesul verbal al actului de control împreună cu reprezentantul SA Apă Canal”, precizează Calinin spunînd că reprezentantul Apă Canal a notat în proces verbal că nu este de acord cu depășirile la un parametru, fiindcă stația nu a fost proiectată în acest sens.
„Procesul verbal cu privire la control nu a fost atacat în modul stabilit de legislație. În același timp laboratorul de referință ne-a prezentat rezultatele analizei de laborator, în baza cărora desigur că a fost calculat și un prejudiciu cauzat mediului”, spune Calinin explicând că probele au demonstrat că există depășiri de 6 ori a concentrațiilor de azot de amoniu în avalul râului Bîc. „Ceea ce denotă că stația de epurare lucrează ineficient și este admisă poluarea mediului”subliniază inspectorul de mediu.
În context, reprezentanții IPM spun că Apă Canal nu este la prima abatere. „Agentul economic SA Apă Canal pe lângă faptul că prezintă un management defectuos la stația de epurare biologică, în paralel contractează cu agenții economici care își efectuează activitatea pe teritoriul municipiului Chișinău și preiau de la aceștia ape uzate cu un conținut de poluanți ridicați, asumându-și niște riscuri. Acest lucru a fost depistat în mai multe controale. Anterior a fost inițiat și un dosar penal pe acest fapt”, a precizat șeful IPM, Ion Bulmaga.
Pe rol la Procuratura Generală există o cauză penală pornită la 2 octombrie 2019 pentru neglijență în serviciu, poluarea apei și a aerului în Chișinăul, urmare a deversărilor apelor uzate insuficient epurate de Stația de Epurare a mun. Chișinău.
CITEȘTE ȘI Agenții poluării
Totodată, reprezentanții procuraturii au declarat că din 2009 până în prezent procurorii secţiei investigarea fraudelor contra mediului şi intereselor publice au pornit urmărirea penală în două cazuri de poluare a apei şi aerului în mun. Chisinău. Unicul caz, din această perioadă, în care o persoană a fost găsită vinovată de prima instanță este Vladimir Mocreac. La 6 martie 2020, Judecătoria Chişinău, Sediul Buiucani, l-a recunoscut vinovat de poluarea apei și depășirea atribuțiilor de serviciu, pe ex-directorul relaţii cu clienţii al SA „Apă-Canal Chişinău”.
Procurorii i-au adus lui învinuiri precum că și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu în acest caz. Un alt capăt de acuzare ține de infectarea sau impurificarea apelor de suprafață. Potrivit materialelor dosarului, Mocreac a semnat un contract „abuziv” de recepţionare a deşeurilor lichide cu un agent economic din municipiul Chișinău, cauzând disfuncţionalitatea Staţiei de epurare a mun. Chișinău. Drept rezultat, în râul Bîc au fost deversate ape uzate neepurate.