fbpx

Biodiversitatea locală privită altfel de 33 de copii din satele Copceac și Talmaza

 Biodiversitatea locală privită altfel de 33 de copii din satele Copceac și Talmaza

Fotografie de grup cu participanții la excursie cu vederea Grădinii turcești în spate. Foto: Ecopresa.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Proiectul Biodiversitate Moldova, împreună cu Mişcarea Ecologistă din Moldova și Asociaţia de Dezvoltare a Turismului din Moldova, au organizat o excursie neobișnuită pentru 33 de copii, elevi ai claselor a VI-a – a IX-a, din satele Copceac și Talmaza, Ștefan Vodă. Cu ocazia Zilei Internaționale a Biodiversității, participanții au cunoscut atracțiile turistice din propria regiune.

Astfel, elevii au vizitat Muzeul Verde din s. Talmaza, rezervația peisajeră din s. Leuntea „Grădina Turcească” (Panorama Nistrului de jos), „Muzeul ținutului natal” și înălțimea Lomachim din Răscăieți, zona vitivinicolă din Purcari, Pădurea Împărătească și mlaștina Togai, muzeul „La bunici” din s. Tudora.

Coordonatorul excursiei, Viorel Miron, expert PNUD Moldova, director al Asociaţiei de Dezvoltare a Turismului din Moldova, i-a instruit pe copii cu privire la valorile locale, care, potrivit lui, sunt comparabile cu atracțiile turistice din alte țări.

Astfel, copiii au aflat că „Grădina Turcească” din Talmaza este una din cele mai vechi arii naturale din Europa, iar la Popeasca se află o gradină cu arbori fructiferi din sec. X. De asemenea, ei au aflat că localitățile din zona Nistrului inferior sunt de 3 ori mai vechi decât piramidele din Egipt – cu 14 000 ani în urmă erau deja populate – iar primele localități care datează din anii 1405 – 1410 erau conectate la un drum comercial, „Drumul Moldovenesc”, care făcea legatura dintre Asia și Europa.

Ghidul le-a mai povestit despre valoarea monumentelor geopaleontologice din regiune, despre fauna locală excepțională, istorii și legende locale, despre cetățile antice de la Talmaza și Tudora și cetățile medievale Iurghici de la Palanca și Pârcălabia de Cioburciu.

De asemenea, în cadrul excursiei instructive, copiii au învățat să amenajeze popasuri turistice, iar la muzeul „La bunici” au participat la un atelier de olărit.

Potrivit managerului proiectului PNUD, Biodiversitate Moldova, Alexandru Rotaru, organizator al evenimentului, scopul a fost familiarizarea și promovarea valorilor naturale și a atracțiilor turistice din raionul Ștefan Vodă, pentru o dezvoltare ulterioară a ecoturismului în zonă. S-a urmărit și obiectivul de conștientizare a tinerei generații privind importanța conservării și valorificării biodiversității.

La rândul său, Lilia Curchi, reprezentantă a Mișcării Ecologiste din Moldova, coorganizatoare a evenimentului, a fost de părerea că biodiversitatea, descoperită, pas cu pas, în sânul naturii, este mai pe înțelesul tinerei generații.

„A fost ocazia prin care elevii au perceput frumusețea, necunoscută de ei până acum, a comorilor naturale de alături. Sunt convinsă că astfel de experiențe trebuiesc replicate” – a declarat organizatoarea.

Excursia instructivă a fost organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Biodiversității de Proiectul de mediu al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) „Integrarea priorităţilor de conservare a biodiversităţii în politicile de planificare teritorială şi practicile de utilizare a terenurilor din Moldova”, în parteneriat cu Mișcarea Ecologistă din Moldova și Asociaţia de Dezvoltare a Turismului din Moldova.

Copiii au fost selectați în baza unui concurs de desene și eseuri pe tema „Biodiversitatea din Moldova, așa cum o văd eu”, care a avut loc în zona de desfășuarare a Proiectului PNUD de conservare a biodiversității.

Mai multe fotografii de la eveniment AICI

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!