Paharele de unică folosință: Cât de mult ne influențează obiceiurile, sănătatea și mediul
„Apă-Canal Chişinău” îndeamnă chișinăuienii să consume apă de la robinet
„Creată de natură – livrată de noi” – aceasta este numele unei campanii prin care chișinăuienii sunt îndemnați să consume apă de la robinet. Campania a fost lansată la 1 martie de S.A. „Apă-Canal Chişinău” și va dura până la 22 martie, de Ziua Mondială a Apei.
În cadrul campaniei organizatorii își propun să distribuie 1000 de sticle de apă de la robinet, dar şi pliante informative despre calitatea apei livrată de „Apă-Canal Chişinău”. La fel, va fi organizată Ziua uşilor deschise la Staţia de tratare a apei. Pe 22 martie toţi doritorii vor putea să testeze calitatea apei prin intermediul unui laboratorul mobil al „Apă-Canal Chişinău”, care va fi instalat în Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt.
„Pentru a le aminti tuturor cât de importantă este apa pentru organism, am pus logoul campaniei pe aceste 1000 de sticle a câte 1l. Ele reprezintă 1 m3 de apă, pentru care consumatorii din municipiul Chişinău achită 8,06 lei. Conform calculelor efectuate, îmbutelierea a 1000 de sticle de apă a câte 1l ne-a costat circa 4608.06 de lei, fără cheltuielile de transport suportate şi salarizarea angajaţilor. Respectiv, 1l de apă îmbuteliat costă 4.6 lei. Iar un 1l de apă de la robinet, reieşind din tariful actual de 8,06 lei, costă circa 1 ban”, a explicat Veronica Herţa, director general al S.A. „Apă-Canal Chişinău”.
Potrivit „Apă-Canal Chişinău”, testele arată că apa potabilă din robinetele chișinăuienilor este mult mai curată, mai pură, mai gustoasă și, nu în ultimul rând, de 460 de ori mai ieftină decât cea îmbuteliată.
Pe parcursul anului 2016, în cele două laboratoare acreditate – Laboratorul Staţiei de apă Nistru şi Laboratorul apă potabilă -, au fost prelevate peste 183 mii probe de apă, fiind efectuate peste 170 mii de investigaţii fizico-chimice şi peste 474 mii de încercări bacteriologice. De asemenea, zilnic, medicina preventivă verifică conformarea la cerințele legale ale calității apei la ieşirea din stațiile de tratare şi în rețeaua de distribuție.
Vorbind de costuri, reprezentanții „Apă-Canal Chişinău” au menționat că la cumpărarea unei sticle de apă nu lichidul este cel scump, ci ambalajul, care, în final ajunge la gunoi. Mai mult, pentru producerea și comercializarea unui litru de apă îmbuteliată se consumă 3 litri de petrol! De multe ori, apa minerală îmbuteliată este stocată în condiții improprii. La căldură, PET-ul eliberează, în apă, tot felul de substanțe nocive pentru organism.