„Alimentație sănătoasă pentru toți!”. Concurs de fotografie, organizat de FAO
Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) desfășoară un concurs de fotografie în regiunea Europei și a Asiei Centrale la subiectul alimentației sănătoase accesibilă pentru toți. Competiția are loc în contextul Zilei Mondiale a Alimentației, marcată anual la 16 octombrie.
„Deși am făcut progrese în dezvoltarea unei lumi mai bune, prea mulți oameni au fost lăsați în urmă. De fapt, milioane de oameni din întreaga lume nu își pot permite o dietă sănătoasă, ei sunt expuși la un risc ridicat de foame și alte dezechilibre în aportul alimentar”, se menționează într-un comunicat al FAO.
Sub motto-ul „Alimentație sănătoasă pentru toți!”, concursul foto inițiat de FAO în contextul Zilei Mondiale a Alimentației 2022 în Europa și Asia Centrală oferă oportunitatea locuitorilor acestei regiuni de a participa cu fotografii care ilustrează soluții pentru o alimentație mai bună pentru toți într-un mod durabil. Participanții sunt încurajați să se concentreze asupra procesului, al modului în care alimentele sănătoase sunt produse, procesate și împărțite, și mai puțin asupra alimentelor în sine.
Termenul limită de aplicare la concurs este 2 noiembrie 2022. Mai multe detalii și formularul de aplicare pot fi găsite pe pagina web a FAO.
Peste 150 de țări, inclusiv Republica Moldova, marchează la 16 octombrie Ziua Mondială a Alimentației, declarată de Adunarea Generală a ONU cu scopul de a crește gradul de conștientizare publică asupra problemelor privind alimentația la nivel mondial și de a consolida solidaritatea în lupta împotriva foametei, a malnutriției și a sărăciei.
Anual, pe glob se aruncă în jur de 88 de milioane de tone de produse alimentare. Alimentele care ajung cel mai des la gunoi sunt: bucate gata, pâinea/produse de panificație, legumele și fructele, iar motivele ce conduc la acest lucru sunt: degradarea rapidă a alimentelor, estimarea greșită a cantităţii de alimente ce se consumă la o masă, dar și cumpărăturile în exces.
La diminuarea considerabilă a efectelor negative produse de risipa alimentară atât asupra mediului, cât și asupra economiei, pot contribui toți cei implicați în viața unui produs – de la producător până la consumator.