Alarmant! Emisiile de CO2 din consumul de energie au crescut cu peste 6% în anul 2021
În anul 2021, când majoritatea măsurilor de izolare impuse de pandemia de COVID-19 au fost ridicate de statele membre UE, emisiile de dioxid de carbon (CO2) din arderea combustibililor fosili în UE (în principal petrol și produse petroliere, gaze naturale, cărbune și turbă) au crescut cu 6,3 % comparativ cu anul precedent.
Creșterea emisiilor de CO2 s-a datorat în principal utilizării în creștere a combustibililor solizi fosili (care au contribuit la peste 50% din creștere). Combustibilii fosili lichizi au fost responsabili pentru peste 29% din creștere, în timp ce 21% pot fi atribuite gazelor naturale. Utilizarea redusă a turbei a atenuat ușor creșterea emisiilor de CO2.
Potrivit estimărilor Eurostat, emisiile de CO2 au crescut în 2021 în aproape toate statele membre ale UE, cu cea mai mare creștere în Bulgaria (+18,0%), urmată de Estonia (+13,1%), Slovacia (+11,4%) și Italia (+10,6% ), precizează green-report.ro.
Singurele două țări cu o scădere estimată a emisiilor de CO2 sunt Portugalia (-5,5%) și Finlanda (-1,5%).
Emisiile de CO2 generate de utilizarea energiei contribuie major la încălzirea globală și reprezintă aproximativ 75% din toate emisiile de gaze cu efect de seră produse de om în UE. Condițiile climatice (de exemplu, iarna rece/prelungită sau vara caniculară), creșterea economică, populația, transportul și activitățile industriale sunt câțiva factori care influențează emisiile.
Emisiile de CO2 provenite de la combustibilii fosili provin din țara în care sunt arși combustibilii pentru producerea de energie electrică, transport, producție de oțel etc., ceea ce are impact asupra importurilor și exporturilor de produse energetice. De exemplu, importul de cărbune pentru generarea de energie electrică duce la o creștere a emisiilor în țara importatoare. În schimb, importurile de energie electrică nu afectează emisiile țării importatoare, deoarece acestea sunt raportate în țara exportatoare în care a fost produsă electricitatea.