fbpx

Agent economic, care fabrica băuturi alcoolice, responsabil de contaminarea apelor și a solului în raionul Taraclia. Pedeapsa care i s-a aplicat

 Agent economic, care fabrica băuturi alcoolice, responsabil de contaminarea apelor și a solului în raionul Taraclia. Pedeapsa care i s-a aplicat

Râul Chirghiș-Chitai, satul Tvardița, raionul Taraclia. Sursa foto: Facebook/Dorin Recean

Susține Ecopresa, distribuie!

Un agent economic din satul Tvardița, raionul Taraclia, specializat în fabricarea băuturilor alcoolice, este responsabil pentru deversări necontrolate și ilegale, care au contaminat grav apele și solul din preajmă. Este rezultatul unei investigații, efectuate de Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM), după ce premierul Dorin Recean a efectuat o vizită neanunțată în regiune.

Potrivit probelor prelevate acum o săptămână, nivelul de substanțe nocive este depășit la aproape toate capitolele, iar deversările necontrolate au afectat apele subterane și de suprafață din apropiere.

Acum, agentul economic trebuie să achite prejudiciul cauzat mediului, iar activitatea lui a fost sistată până la remedierea tuturor încălcărilor constatate. Legea e una pentru toți și trebuie respectată, iar funcționarii publici trebuie să-și exercite corect atribuțiile. Îndemn cetățenii să fie proactivi: să protejeze mediul înconjurător și să descurajeze orice tentativă de poluare a mediului ambiant”, menționează premierul Dorin Recean într-o postare pe o rețea socială.

Sursa foto: Facebook/Dorin Recean

Solicitat de ecopresa.md, Ion Bulmaga, șeful IPM, a precizat că, preliminar, probele de laborator au arătat o concentrație foarte scăzută a nivelului de oxigen în râul Chirghiș-Chitai. Totodată, este depășită concentrația de amoniu. „Pe lângă faptul că (amoniul – n.red.) poluează râul Chirghiș-Chitai, poluează și solul și, ulterior, și aerul. Așteptăm toate analizele de laborator, pentru ca apoi să putem calcula prejudiciul adus mediului”, a spus Ion Bulmaga. Rezultatele finale ale analizelor de laborator urmează să fie făcute publice vineri, 21 aprilie. 

O deversare neautorizată de ape uzate în râul Chirghiș-Chitai a ajuns în atenția cetățenilor după ce premierul Dorin Recean a făcut o vizită inopinată la Tvardița. Într-o postare pe o rețea socială, prim-ministrul a menționat că localitatea este grav afectată de deversări neautorizate de ape uzate direct pe sol sau în cursul râului.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari