fbpx

Adoptat în prima lectură! Amenajarea construcțiilor în spațiile verzi se va efectua fără expertiza ecologică și fără consultarea cetățenilor

Susține Ecopresa, distribuie!

Legea care interzice construcțiile capitale în zonele verzi a fost votată în prima lectură de Parlament. Proiectul prevede că sunt interzise construcțiile incompatibile cu destinația zonelor verzi, iar în spațiile verzi vor putea fi amenajate doar instalații pentru practicarea sportului, jocurilor și odihnei, obiective cu caracter cultural-artistic, unități comerciale mobile, dar numai cu autorizația autorităților publice locale și subdiviziunile Agenției de Mediu. Totodată, proiectul exclude implicarea experților de mediu și a cetățenilor în luarea deciziilor privind construcțiile în spațiile verzi.

Ca urmare, efectuarea construcțiilor în parcuri, păduri, scuaruri, alei etc. va fi posibilă fără avizul pozitiv al expertizei ecologice obşteşti şi fără acordul populaţiei din zonele limitrofe.

CITEȘTE ȘI: Modificări cu riscuri de corupție în legea privind spațiile verzi: fără expertiză obștească și fără acordul cetățenilor

Experții de mediu consideră excluderea expertizei ecologice și acordul populației drept un pas înapoi.

Și Centrul Național Anticorupție, în avizul său, a atras atenția că în proiect există riscuri de corupție pentru că nu sunt definite clar noțiunile de „obiectiv pentru activități economico-sociale compatibile cu destinația spațiilor verzi” și „obiectiv incompatibil cu destinația spațiilor verzi”, iar acestea pot genera interpretări diferite.

Aceștia explică că, în redacția propusă, nu este clar dacă, spre exemplu, un obiectiv cu caracter cultural-artistic amplasat pe teritoriul unui spațiu verde poate sau nu poate fi calificat ca fiind construcție capitală. Astfel, potrivit experților CNA, ambiguitatea administrativă a sensului termenilor respectivi va permite interpretarea confuză și defectuoasă a acestora.

Legea prevede amenzi pentru încălcarea prevederilor adoptate. În acest sens, au fost făcute modificări și la Codul contravențional. Astfel, persoanele fizice care vor ridica construcții în spațiile verzi vor primi o amendă cuprinsă între 3000 și 4500 lei. Persoanele cu funcție de răspundere vor fi amendați cu 10500-13500 lei, iar companiile și întreprinderile vor fi amendate cu 12000-15000 lei.

Totodată, amplasarea neautorizată în spațiile verzi a obiectivelor care sunt permise în aceste locuri (instalații pentru practicarea sportului, jocurilor și odihnei, obiective cu caracter cultural-artistic, unități comerciale mobile), la fel va fi sancționată. Amenzile vor fi de 900-1200 de lei pentru persoane fizice sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 20 la 60 de oră, iar pentru persoanele juridice – 9000-12000 de lei.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu