fbpx

Astăzi începe toamna astronomică: Ziua este egală cu noaptea în orice punct de pe glob

 Astăzi începe toamna astronomică: Ziua este egală cu noaptea în orice punct de pe glob

Foto: canald.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Toamna astronomică începe anul acesta duminică, 22 septembrie. Echinocțiul de toamnă se produce la ora noastră 15:44. Este momentul în care Soarele se va afla pe ecuatorul ceresc – longitudinea sa astronomică atinge valoarea de 180°, explică  Observatorul astronomic din București.

De luni, 23 septembrie, durata zilelor-lumină va continua să scadă, iar durata nopților va crește în emisfera nordică. Aceasta se va întâmpla până pe data de 21 decembrie, orele 11:20, când se va produce momentul solstițiului de iarnă și, din nou, zilele se vor lungi treptat, iar nopțile se vor scurta.

Astăzi ziua este egală cu noaptea în orice punct geografic al globului pământesc. Singurele excepții sunt întâlnite în regiunile polare.

În timp ce la noi, în emisfera nordică, se instalează toamna, în emisfera sudică începe primăvara.

Tradiția populară despre echinocţiul de toamnă

Tradiţia populară spune că, după cum va fi vremea în ziua echinocțiului de toamnă, aşa va fi în anul viitor. Se mai spune că amiaza însorită prevestește un an bun, iar dacă plouă dimineaţa, primăvara va fi ploioasă. Se obişnuieşte ca în ziua echinocţiului de toamnă să se bată nucile şi să se scuture merele şi gutuile.

De asemenea, tradiţia populară mai spune că în această zi florile sunt supărate şi plâng și că trebuie unse cu mir (ulei sfințit) pentru a rămâne frumoase şi sănătoase pe toată durata iernii.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic

Leave a Reply