fbpx

Temperaturi de +38 de grade, o dată la 10 ani. Unele culturi agricole ar putea să se ofilească

 Temperaturi de +38 de grade, o dată la 10 ani. Unele culturi agricole ar putea să se ofilească

Sursa foto: Serviciul Hidrometeorologic de Stat

Susține Ecopresa, distribuie!

În luna iulie, pe teritoriul Republicii Moldova temperatura medie a aerului a constituit +21,5..+24,5 grade, depășind valorile normei cu 1,5-2,5ºС. Temperatura maximă a aerului a urcat până la +38ºС la stațiile meteorologice de la Tiraspol, Comrat, Cahul, ceea ce în luna iulie se atestă în medie o dată în 10 ani, anunță Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Temperatura maximă de 38 de grade Celsius s-a semnalat izolat în partea de sud a țării, pe 25 și 26 iulie. Aceste temperaturi ar putea afecta culturile agricole, dacă ele s-ar menține o perioadă de 10 zile. Însă, întrucât aceste zile au fost succedate de zile în care au căzut precipitații, temperatura aerului a scăzut, astfel încât a revenit la valorile normale pentru iulie. La sfârșitul lunii iulie, starea culturilor agricole a fost satisfăcătoare”, a precizat pentru ecopresa.md Ecaterina Ursu, inginer principal în Direcția agrometeorologie din cadrul SHS.

În iulie am avut, în funcție de regiunea țării, între 9 și 19 zile în care temperatura maximă a aerului a fost de +30ºС și mai mult, norma fiind de 3-11 zile. Prin urmare, au fost de 3 ori mai multe zile în care temperaturile au pășit peste normă. Temperatura maximă a aerului de +35ºС și mai mult a fost înregistrată în cea mai mare parte a teritoriului țării, cu excepția raioanelor extreme de nord în decursul a 1-4 zile, norma fiind de o zi.

Precipitațiile căzute în decursul lunii pe 75% din teritoriul țării a constituit 47-107 mm sau 75-135% din normă, pe 15% din teritoriul țării – 40-45 mm sau 60-70% din normă. Izolat, cantitatea acestora a constituit 122-133 mm  – 160-200% din normă, adică o cantitate de precipitații de aproape două ori mai mare decât norma pentru luna iulie.

Sursa foto: SHS

Chiar dacă pe 15% din teritoriul țării au căzut 60-70% din norma de precipitații pentru iulie, este posibil ca în următoarea perioadă în această zonă a țării să fie precipitații. Astfel, culturile agricole nu vor avea de suferit din lipsa de umezeală”, a explicat Ecaterina Ursu.

Iar faptul că izolat a căzut o cantitate de precipitații de aproape două ori mai mare decât norma pentru iulie, va avea un efect pozitiv asupra dezvoltării culturilor agricole, întrucât vor fi completate rezervele de umiditate în sol pentru viitor”, a adăugat specialista de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

În unele zile ale lunii iulie, pe teritoriul țării s-au semnalat descărcări electrice, grindină și vijelie în rafale de până la 15-25 m/s. Pe 25 iulie, în regiunea stației meteorologice Soroca s-au semnalat intensificări ale vântului până la 27 m/s, acesta fiind un fenomen meteorologic extrem. Cu o viteză de 25 m/s și mai mult, vântul poate deteriora clădiri, copaci, linii de electricitate, a detaliat Ecaterina Ursu.

Pe 26 iulie, la stația meteorologică Bălțata din raionul Criuleni s-a semnalat fenomen meteorologic extrem sub formă de averse: în decursul a două, ore au căzut 53 mm de precipitații, adică peste 70% din norma de ploi pentru o lună. Ploile puternice, izolat însoțite de grindină și vijelie, au vătămat culturile agricole și au deteriorat clădiri.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari