Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
[VIDEO] Cum se aprinde CORECT FOCUL în SOBĂ?
Fiecare dintre noi are propria metodă de a aprinde focul în sobă, împrumutată, probabil, din tată-n fiu, însă majoritatea facem aceleași greșeli, care ard în vânt până la 40% din lemnele cumpărate anual.
Maxim Burduja, meșter sobar și expert în sisteme de încălzire, ne-a arătat, pe pași, cum se face corect focul în sobă. Sunt principii valabile pentru orice tip de sobă/șemineu – surprinzător de simple și ușor de reținut.
Potrivit expertului, majoritatea oamenilor fac două greșeli de bază: prima este că nu curățăm anual soba de funingine și a doua – nu facem focul corect. Iar dacă vom învăța niște reguli simple, în loc de 8-9 m3 de lemne, vom consuma numai 5 m3. Să vedem care sunt recomandările!
Verificăm tirajul
Primul lucru pe care trebuie să-l facem înainte să aprindem focul în sobă este verificarea tirajului – dacă soba trage. Apropiind o foaie de hârtie de intrarea în focar, atunci când este tiraj, aceasta va fi trasă în interior. Cu cât intensitatea tirajului este mai mare (se întâmplă în zilele mai reci), cu atât va fi înghițită mai tare.
Gata cu aprinderea de jos în sus! Aranjăm corect lemnele în sobă
- În mod obișnuit, aprindem focul de jos în sus – jos aranjăm așchii și lemne mai subțiri, iar butucii deasupra.
S-a dovedit însă că mai eficientă este aprinderea de sus în jos, când la bază se pun mai întâi lemnele mai mari. O metodă la fel de eficientă este aranjarea pe orizontală – pe partea ieșirii din focar, plasăm mai întâi buștenii, apoi, în descreștere, lemnele mai subțiri, așchiile etc.
În acest mod, încălzirea focarului va porni mai repede, soba va emite mai puține gaze de evacuare, și mai puține particule negre se vor așeza pe pereți.
- Aerul trebuie să aibă spațiu să circule în focar. De aceea, în toate tipurile de sobă, atunci când facem focul, trebuie să lăsăm neacoperite câteva grătare în partea opusă ieșirii din focar.
De asemenea, niciodată nu se umple focarul cu lemne sută la sută – doar pe jumătate – și în niciun caz să nu depășească o treime din volumul focarului.
- Este foarte important să veghem în primele 5-10 min. dacă s-au aprins lemnele. Dacă acestea mocnesc, focul nu va porni de unul singur.
Culoarea fumului – o modalitate să înțelegem dacă arderea este corectă
După ce am aprins focul, peste 10-15 min. putem ieși afară să verificăm dacă fumul este alb sau transparent, ceea ce înseamnă că putem să ne bucurăm de o ardere curată. Dacă fumul este negru sau gri, asistăm la depunerea funinginii pe pereții sobei și la poluarea aerului.
Fumul întunecat ar putea însemna că soba nu este curățată și tirajul este mic, ori că este deschis prea tare cenușarul și tirajul este mare, ori că temperatura nu este suficientă, sau că au fost puse pe foc lemne verzi.
A doua încărcare
- După ce a ars prima porție de lemne, împingem jăraticul astfel încât să eliberăm o parte din grătar (de o palmă) pe partea dinspre ieșirea din focar. Apoi, adăugăm a doua porție de lemne. Astfel, va fi creat un surplus de căldură și economie de lemne.
- În niciun caz focul nu trebuie să ardă mocnit! Pierdem mai multă căldură și mai mult lemn dacă mocnește mai multe ore, în loc să ardă activ. Puterea de căldură a lemnului va scădea la jumătate.
Cât trebuie să dureze focul în sobă?
În total, focul trebuie să ardă nu mai mult de o oră – o oră și jumătate, cu tiraj activ.
După o oră și jumătate, soba nu va mai putea înmagazina căldură. De aceea, tot ce va continua să ardă va încălzi doar aerul de afară.
Este mai bine să facem focul dimineața și seara, câte o oră, decât o singură dată două ore.
Cum ținem ușile focarului și cenușarului în timpul arderii?
După ce focul s-a aprins, închidem ușa focarului și o deschidem pe cea a cenușarului. Dacă afară este frig și tirajul este mare, ușa cenușarului se deschide puțin (altfel, va arunca multă căldură pe horn). Când afară este mai cald și tirajul are o intensitate mică, cenușarul se deschide mai tare.
Atunci când vrem să verificăm dacă focul arde bine, sau vrem să mai adăugăm lemne pe foc, închidem cenușarul și deschidem ușa focarului. Este foarte important să nu lăsăm apoi ușa deschisă, pentru că, timp de un minut, temperatura focarului scade cu 400 grade, pe când noi avem nevoie de 650 de grade Celsius. Ușa închisă a focarului facilitează arderea.
Încheierea arderii
De data aceasta, la sfârșitul arderii, trebuie să împingem jăraticul deja pe toată suprafața grătarului. Astfel, aerul care vine de jos, din cenușar, va arde tot conținutul mai repede.
Este foarte important ca, la sfârșitul focului, când jăraticul este pe sfârșite (de un deget grosime), să închidem foarte bine atât ușa cenușarului, cât și ușa focarului, iar la sobele care au sus cahlă (pe coșul de fum), s-o închidem, dar nu până la capăt. Dacă nu are gaură, o vom închide până la capăt și o vom trage înapoi de două degete.
Astfel, jăraticul rămas va încheia arderea treptat, utilizând doar puținul aer care se va strecura prin ușile sobei (care se închid ermetic).
Starea sobei
Dacă nu curățăm în fiecare an soba, în ea se poate acumula un strat gros de funingine, chiar și de 3-4 cm, iar în partea de sus, pot fi văzuți și „țurțuri” atârnând, de până la 20 cm. Toată această funingine este ca polistirenul, care nu permite căldurii să iasă prin pereții sobei în încăpere.
De asemenea, trebuie să curățăm regulat focarul de cenușă – o dată la 2-3 arderi – pentru o ardere curată și completă.
Este important să avem grijă ca soba să nu aibă fisuri, inclusiv în jurul ușilor. Prin acestea, poate pătrunde în sobă foarte mult aer după încheierea focului – între 15-30 m3 de aer pe oră – care iese pe horn, răcind soba și casa.
Trebuie să verificăm ușa, curățătorile (să fie fixate bine și ermetic). Anual, meșterii trebuie să verifice dacă „ursoaica”, cum i se zice, sau coșul de fum, nu cumva a crăpat.
Toate acele fisuri trebuie unse pentru a preveni intrarea aerului fals. Aerul fals, în interacțiunea cu aerul cald, formează condensat, respectiv, un tiraj mic. Trebuie să avem și soba uscată, și coșul de fum uscat.
Astfel de crăpături putem să le astupăm cu mortar termic (îl putem găsi în magazin sau unii meșteri îl fac singuri). Acest mortar, dacă îl amestecăm cu apă, devine un fel de plastilină moale și putem acoperi cu el toate fisurile.
Cum trebuie să fie lemnul pentru ardere?
- Nimic nu face arderea mai puțin eficientă decât lemnul umed. Lemnul trebuie să fie uscat. Ar fi bine să ținem lemnul în casă pentru câteva zile, sau chiar o săptămână, înainte să ajungă în sobă.
- Lemnul trebuie să fie de dimensiuni diferite, dar în niciun caz foarte mari. Când bușteanul este prea mare, trece prea mult aer în jurul lui.
NU punem pe foc plastic, materiale de construcții, gunoaie etc.
Lemnul acoperit sau tratat sub presiune, lemnul vopsit, tratat pentru a rezista la putrezire sau la insecte, creează vapori toxici atunci când este ars.
Plasticul este unul dintre cele mai toxice deșeuri care pot ajunge în sobă. Acesta eliberează o categorie de toxine cunoscute sub numele de dioxine.
Deși ar părea o idee bună să aruncăm țesături (tricouri vechi, cârpe etc.), este o mare greșeală. Acestea vor crea un miros urât și foarte mult fum care va acoperi interiorul coșului de fum cu creozot. Fumul poate provoca incendii de coș de fum.