Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Agricultorii trec la energie verde. Un sistem fotovoltaic a fost inaugurat în cadrul unei companii care exportă fructe în UE
O companie autohtonă, ce recoltează și exportă anual 4 mii de tone de fructe în țări ale Uniunii Europene, se va alimenta cu energie electrică ce provine de la energia soarelui. Un sistem fotovoltaic a fost inaugurat la 30 noiembrie curent în satul Drăsliceni, raionul Criuleni, a anunțat Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Proiectul a fost realizat în cadrul Programului „Susținem tranziția către economia verde”, lansat anterior de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA), în parteneriat cu Proiectul „Tehnologiile Viitorului”, finanțat de USAID și Suedia.
Investind în energie verde, proprietarul afacerii își dorește să reducă din cheltuielile pentru facturi, dar și să-și dezvolte autonomia energetică, în contextul crizei pe care o parcurge. „În perioada crizei energetice, ne confruntăm cu scumpiri în lanț la energia electrică, motorină, îngrășăminte, fertilizanți, produse de uz fitosanitar. Panourile fotovoltaice ne ajută să avem economii în facturi și ne asigură procesul neîntrerupt al activității”, a declarat Ștefan Bîtlan, directorul companiei.
Sistemul fotovoltaic nou instalat va alimenta cu energie alternativă linia de sortare și ambalare a companiei care, de mai bine de 7 ani, exportă prune, struguri și caise în Germania, Austria, România, Letonia și Lituania.
Circa 300 de mii de lei este costul de instalare a panourilor fotovoltaice
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este de părere că instalarea panourilor fotovoltaice este o acțiune economică inteligentă și eficientă. „Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare susține antreprenorii agricoli să utilizeze sursele regenerabile de energie. Peste 40% din consumul total de energie la această întreprindere vine de la panourile fotovoltaice. Așa creștem autonomia energetică, reducem din costuri și protejăm mediul ambiant. Eforturile depuse de întreprindere vor spori capacitatea de a face față concurenței și, cu siguranță, produsele lor se vor diferenția pe piață”, a menționat Vladimir Bolea.
Costul total al proiectului de instalare a panourilor fotovoltaice la compania de la Drăsliceni, cu o capacitate de 22 kWp, a fost de circa 300 de mii de lei, dintre care grantul acordat de Proiectul „Tehnologiile Viitorului”, în valoare totală de peste 120 de mii de lei, oferit pentru achiziția panourilor solare, precum și pentru asigurarea echipamentului.
Scott Hocklander, directorul Misiunii USAID în Republica Moldova, a subliniat că acest program a fost lansat într-un moment critic în care întreprinderile agricole au nevoie de securitate energetică și de noi surse de energie sustenabilă mai mult ca niciodată. „Programul de finanțare ce are și o componentă de grant este o modalitate excelentă de a investi în soluții de energie verde cu întreprinderile agricole din Moldova, pentru securitate energetică sporită, costuri de operare reduse și noi căi de dezvoltare”, a spus Scott Hocklander.
Economii de peste 80 de mii de lei
În 2021, compania a instalat panouri fotovoltaice de o capacitate de 40 kWp. Beneficiile trecerii la energia solară au determinat antreprenorul să își extindă volumul de energie regenerabilă și să sporească astfel independența energetică. Noul set de panouri solare cu puterea instalată de 22 kWp va produce pe durata unui an peste 26 de mii de kWh, ceea ce îi va permite companiei să economisească anual mai bine de 80 de mii de lei.
„Moldova se confruntă cu multiple provocări energetice: securitatea aprovizionării, accesibilitatea energiei și eforturile de decarbonizare. Contextul local și regional al sectorului energetic nu este unul pozitiv, iar provocările cresc din cauza agresiunii nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei. O soluție simplă și eficientă ar fi creșterea ponderii surselor regenerabile de energie în toate sectoarele. Iar programul de acces la energia solară pentru întreprinderile agricole deja sprijină IMM-urile în atenuarea costurilor de energie și a riscurilor de aprovizionare prin reducerea consumului de energie atât pe termen scurt, cât și pe termen lung”, a declarat Karin Borovic, șefa Departamentului de Cooperare pentru Dezvoltare de la Ambasada Suediei.
Maxim Popov, directorul Agenției de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii (ADMA), a menționat că instituția pe care o conduce va extinde programele de finanțare a antreprenorilor agricoli, pentru ca aceștia să fie racordați la surse regenerabile de energie. „Astfel, vom reuși să le punem la dispoziție surse alternative, care le vor oferi autonomie și stabilitate în orice situații, mai ales în cele de criză energetică”, a declarat Maxim Popov.
Sursa foto: UNDP
Programul de asistență financiară pentru tranziția la economia verde a fost lansat pe 28 aprilie 2022 de ADMA şi Proiectul „Tehnologiile Viitorului”, finanțat de USAID și Suedia. Finanțarea este destinată exclusiv producătorilor agricoli. Notabil este faptul că agricultorii pot beneficia de suport în mărime de 50% din costul investiției, dar nu mai mare de 2,5 milioane lei per beneficiar. Adițional, prin intermediul Proiectului „Tehnologiile Viitorului”, beneficiarii pot accesa granturi de până la 200 de mii de lei, maxim 20% din costul proiectului.
Până în prezent, peste 20 de companii din sectorul agroindustrial au depus cereri de instalare a panourilor fotovoltaice, valoarea finanțării nerambursabile a Proiectului „Tehnologiile Viitorului”, finanțat de USAID și Suedia, fiind de peste 5 milioane de lei. Condiţiile detaliate ale concursului sunt publicate pe site-ul www.adma.gov.md.