A fost lansată campania națională de prevenire a risipei de alimente „Mai puțină risipă, mai mult bine”
Asociația Obștească „Banca de Alimente” a lansat astăzi Campania națională de prevenire a risipei de alimente cu genericul „Mai puțină risipă, mai mult bine”. Campania a ajuns la cea de-a treia ediție, iar organizatorii își propun să implice cât mai mulți susținători și parteneri în acest demers, pentru a preveni aruncarea produselor la gunoi.
Potrivit Asociației Obștești „Banca de Alimente”, scopul principal al inițiativei este să consolideze în timp o cultură a consumului rațional al produselor alimentare, prin mecanisme simple și accesibile de recuperare și redistribuire a acestora.
„În acest an, campania va avea o componentă forte de educație. Până la finele lunii noiembrie, în zece instituții de învățământ din Chișinău și regiuni, va fi desfășurată o caravană a atelierelor anti-risipă, adaptate vârstei și intereselor elevilor claselor primare. Atelierele vor fi realizate de către echipa de voluntari a proiectului „Ludobus” al Misiunii Sociale „Diaconia”, anunță inițiatorii.
Recuperarea produselor alimentare înseamnă prevenirea unei cantități mari de deșeuri. Astfel, are loc și economisirea resurselor energetice, deci o reducere a emisiilor de CO2 în atmosferă.
O treime din alimentele produse pentru consumul uman sunt aruncate anual la gunoi, în timp ce 345 de milioane de oameni se confruntă cu insecuritatea alimentară. Hrana produsă, dar niciodată consumată, ar fi suficientă pentru a hrăni două miliarde de oameni, arată studiile. De asemenea, 8% dintre gazele cu efect de seră sunt cauzate de deșeurile alimentare.
În această vară, deputații din Parlamentul Republicii Moldova au votat în prima lectură o inițiativă legislativă ce vizează prevenirea pierderii și risipei alimentare, precum și reducerea deșeurilor alimentare. Proiectul reglementează consumul eficient al alimentelor sigure, inclusiv al celor aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate, a datei-limită de consum sau aproape de scadența datei durabilității minimale.