fbpx

Comisia Europeană propune o directivă pentru înăsprirea sancțiunilor pentru infracțiuni de mediu

Susține Ecopresa, distribuie!

Comisia Europeană a adoptat o propunere de directivă a UE care vizează mai multe tipuri de infracțiuni de mediu, îndeplinind un angajament cheie al Pactului ecologic european.

Propunerea intenționează să facă protecția mediului mai eficientă, obligând statele membre să ia măsuri de drept penal, potrivit unui comunicat al CE. Acesta definește noi infracțiuni de mediu, stabilește un nivel minim pentru sancțiuni și întărește eficacitatea cooperării în domeniul aplicării legii. De asemenea, obligă statele membre să sprijine și să asiste persoanele care raportează infracțiunile de mediu și să coopereze în aplicarea legii. Această propunere va contribui la protejarea naturii și a resurselor naturale, precum și la sănătatea și bunăstarea publică.

Obiectivele principale ale propunerii

Propunerea stabilește noi infracțiuni penale de mediu ale UE, inclusiv comerțul ilegal cu lemn, reciclarea ilegală a navelor sau captarea ilegală de apă. În plus, propunerea clarifică definițiile existente ale infracțiunilor de mediu, oferind o securitate juridică sporită.

Comisia propune stabilirea unui numitor minim comun pentru sancțiunile pentru infracțiunile împotriva mediului. În cazul în care infracțiunea cauzează sau este susceptibilă să provoace moartea sau rănirea gravă a oricărei persoane, statele membre trebuie să prevadă cel puțin o pedeapsă cu închisoarea de până la zece ani. Proiectul de directivă propune, de asemenea, sancțiuni suplimentare, inclusiv restabilirea naturii, excluderea de la accesul la finanțare publică și la procedurile de achiziție sau retragerea autorizațiilor administrative.

Propunerea urmărește, de asemenea, să eficientizeze investigațiile și procedurile penale relevante. Acesta oferă sprijin inspectorilor, poliției, procurorilor și judecătorilor prin formare, instrumente de investigație, coordonare și cooperare, precum și o mai bună colectare a datelor și statistici. Comisia propune ca fiecare stat membru să elaboreze strategii naționale care să asigure o abordare coerentă la toate nivelurile de aplicare și disponibilitatea resurselor necesare.

Propunerea va ajuta la investigarea și urmărirea penală transfrontalieră. Infracțiunile împotriva mediului afectează adesea mai multe țări (de exemplu, traficul ilicit de animale sălbatice) sau au efecte transfrontaliere (de exemplu, în cazul poluării transfrontaliere a aerului, apei și solului). Autoritățile de aplicare a legii și cele judiciare pot aborda aceste infracțiuni numai atunci când lucrează împreună dincolo de frontiere.

Comisia va continua să sprijine statele membre, oferind practicienilor din domeniul aplicării legii și rețelelor lor profesionale o platformă pentru discuții strategice și oferindu-le asistență financiară. În sfârșit, întrucât criminalitatea împotriva mediului este un fenomen global, Comisia va continua să promoveze cooperarea internațională în acest domeniu.

Vicepreședintele executiv pentru Pactul ecologic european, Frans Timmermans, a declarat, citat în același comunicat: „Distrugerea intenționată a mediului nostru natural amenință însăși supraviețuirea noastră ca umanitate. Lăsarea celor care încalcă legea să acționeze cu impunitate subminează eforturile noastre colective de a proteja natura și biodiversitatea, de a lupta împotriva crizei climatice, de a reduce poluarea și de a elimina deșeurile. Abuzurile grave trebuie întâmpinate cu un răspuns serios, iar propunerea de astăzi pune bazele pentru asta.”

Vicepreședintele pentru Valori și Transparență, Vera Jourová, a spus: „Mediul nu cunoaște granițe, iar crimele împotriva lui își manifestă efectele negative în statele membre. Trebuie să folosim toate mijloacele posibile pentru a proteja mediul la nivelul Uniunii. Dreptul penal este unul dintre ele, iar această propunere va oferi autorităților de aplicare a legii și judiciare instrumentele pentru a acționa mai eficient împotriva infracțiunilor de mediu în întreaga Uniune.”

Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a afirmat: „Infracțiunile împotriva mediului provoacă daune ireversibile și pe termen lung sănătății oamenilor și mediului. Cu toate acestea, ele sunt greu de investigat și de adus în fața Curții, în timp ce sancțiunile tind să fie slabe. De aceea trebuie să ne consolidăm legea penală de mediu. Într-un moment în care comunitatea internațională discută despre crima de ecocid, un nivel ridicat de protecție a mediului este important nu numai pentru generațiile prezente, ci și viitoare, deoarece ne dublăm eforturile de a lupta împotriva degradării mediului.”

Comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, a declarat: „Nu există timp de pierdut. Trebuie să ne asigurăm că regulile noastre privind combaterea criminalității ecologice sunt țintite și ambiții suficiente pentru a crea o schimbare reală. Cu această nouă directivă, avem un alt instrument puternic pentru a proteja mediul și, în cele din urmă, planeta noastră. Propunerea de astăzi se bazează pe lecțiile învățate și pe experiența dobândită în ultimii ani și va aborda în mod direct cauzele fundamentale care au împiedicat protecția mediului să fie la fel de eficientă pe cât ar trebui să fie.”

Propunerea legislativă va fi acum înaintată Parlamentului European și Consiliului.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu