fbpx

Exploatarea neautorizată a solului și modificarea cursului de apă vor putea fi pedepsite penal

 Exploatarea neautorizată a solului și modificarea cursului de apă vor putea fi pedepsite penal

Imagine simbol

Susține Ecopresa, distribuie!

Codul penal și Codul contravențional vor fi completate cu prevederi în ceea ce ține de infracțiunile de mediu. Ministerul Justiției a expediat Guvernului un proiect de modificare a legislației în acest sens. Dacă proiectul va fi votat, atunci în Republica Moldova va apărea pedeapsa penală pentru un șir de infracțiuni ce țin de folosirea ilicită a solului, a apei și tăierea pădurilor. De asemenea, amenzile vor fi majorate simțitor.

Potrivit Ministerului Justiției, proiectul de lege are drept scop îmbunătățirea cadrului normativ, remedierea unor carențe de ordin legislativ care, în practică, generează dificultăți de interpretare și aplicare a normelor de drept penal, consolidarea unui sistem eficient de umanizare a politicii punitive a statului, adaptat cerințelor și realităților sociale.

În contextul în care majoritatea infracțiunilor ecologice sunt infracțiuni materiale, la calificarea infracțiunilor este obligatorie stabilirea legăturii de cauzalitate dintre fapta prejudiciabilă și urmările prejudiciabile, care nu întotdeauna pot fi evaluate, deoarece efectele se produc, de regulă, în timp. Deoarece relațiile sociale pe care le reglementează norma penală în cazul infracțiunilor ecologice au evoluat, iar actele normative aplicate sunt depășite de timp, se impune revizuirea acestora, precum și completarea Codului penal cu noi componențe de infracțiuni, cum ar fi exploatarea neautorizată a solului, folosirea ilicită a subsolului, bararea sau modificarea ilegală a cursului de apă, diminuarea suprafețelor fondului forestier etc”, menționează reprezentanții Ministerului Justiției.

Totodată, prin acest document se propune majorarea amenzilor pentru infracțiunile care afectează relațiile sociale cu privire la integritatea mediului. Astfel, persoanele fizice riscă pedeapsa cu amendă de la 27.500 de lei până la 250.000 de lei, iar persoanele juridice riscă amendă de la 100.000 de lei până la 1.500.000 de lei.

Proiectul se află în faza de consultare publică. După ce va fi aprobat de către Guvern, proiectul de lege va fi remis Parlamentului pentru examinare și adoptare.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu