fbpx

UE investește 1,8 miliarde de euro pentru proiecte în domeniul tehnologiilor curate

 UE investește 1,8 miliarde de euro pentru proiecte în domeniul tehnologiilor curate

Sursa foto: enelx.com

Susține Ecopresa, distribuie!

UE investește peste 1,8 miliarde de euro pentru 17 proiecte inovatoare la scară largă în domeniul tehnologiilor curate, prin intermediul celei de-a treia runde de proceduri de atribuire în cadrul Fondului pentru inovare. Granturile vor fi plătite din Fondul pentru inovare, cu scopul de a contribui la introducerea de tehnologii revoluționare pe piață în sectorul industriilor energointensive, al hidrogenului, al energiei din surse regenerabile, al infrastructurii de captare și stocare a dioxidului de carbon, precum și în sectorul fabricării de componente-cheie pentru stocarea energiei și pentru producția de energie din surse regenerabile. Proiectele selectate sunt amplasate în Bulgaria, Finlanda, Franța, Germania, Islanda, Țările de Jos, Norvegia, Polonia și Suedia.

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat că granturile sprijină întreprinderile inovatoare din întreaga Europă să dezvolte tehnologiile de vârf de care avem nevoie pentru realizarea tranziției verzi. „Fondul pentru inovare este un instrument important pentru extinderea inovațiilor din sectorul hidrogenului din surse regenerabile și a altor soluții pentru industria europeană. Comparativ cu prima rundă de plăți, fondurile disponibile au crescut cu 60 %, ceea ce ne-a permis să dublăm numărul de proiecte sprijinite. Este un impuls important pentru decarbonizarea industriei energointensive din Uniunea Europeană”, a menționat oficialul.

Cele 17 proiecte au fost selectate în cadrul celei de a doua cereri de propuneri de proiecte la scară largă, adică proiecte cu costuri de capital mai mari de 7,5 milioane de euro. Proiectele au fost evaluate de experți independenți pe baza capacității lor de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, comparativ cu tehnologiile tradiționale, și de a duce inovarea dincolo de stadiul actual al tehnologiei, fiind totodată suficient de mature pentru a fi implementate. Printre celelalte criterii de selecție se numără potențialul de rentabilitate a proiectelor.

Proiectele selectate acoperă o gamă largă de sectoare care contribuie la eforturile de decarbonizare ale UE, cum ar fi producția, distribuția și utilizarea hidrogenului verde, transformarea deșeurilor în hidrogen, energia eoliană offshore, fabricarea de module fotovoltaice, stocarea și reciclarea bateriilor, captarea și stocarea dioxidului de carbon, combustibilii de aviație durabili și biocombustibilii avansați. Împreună, acestea au potențialul de a economisi 136 milioane de tone de echivalent de CO2 în primii 10 ani de funcționare.

În plus, Banca Europeană de Investiții va selecta până la 20 de promițătoare, dar încă insuficient de mature pentru a beneficia de un grant, în vederea acordării asistenței pentru dezvoltare de proiecte. Acestea vor fi anunțate în ultimul trimestru al anului 2022.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu