Hidrocentrala de la Pistruieni, cea care a secat râul Răut, a prejudiciat mediul cu peste un milion de lei
Prejudiciul cauzat mediului de hidrocentrala din localitatea Pistruieni, raionul Telenești, ridicată pe râul Răut, a fost estimat la peste un milion de lei. Inspectoratul pentru Protecția Mediului a stabilit acest prejudiciu pentru faptul că, din cauza acțiunilor conducerii hidrocentralei, a secat râul Răut și au pierit peștii. Reprezentanții IPM susțin că au transmis toate datele la Procuratură pentru a stabili cine se face vinovat de această situație.
Inspectorii de mediu au efectuat o inspecție a râului pe sectorul dintre satul Pistruieni și în aval până la satul Căzănești, după ce au primit o sesizare despre pieirea în masă a peștelui în Răut. „La fața locului s-a constatat pieirea în masă a peștelui și a altor hidrobionte în râul Răut, în aval de Hidrocentrala funcțională, amplasată pe terenul satului Pistruieni, r-nul Telenești”, se menționează într-un comunicat al IPM.
Inspectorii au identificat toate speciile de pești și alte hidrobionte moarte. Astfel, s-a constatat că au pierit 698 de exemplare de caras argintiu, patru exemplare de babușcă, 48 de exemplare de boarță, 56 de exemplare de obleț, 16 exemplare de murgoi bălțat, 37 de exemplare de scoică de lac, șase exemplare de melc de apă.
Pe cazul dat inspectorii au încheiat un proces-verbal de cercetare la fața locului. „Astfel, în conformitate cu prevederile Anexei nr. 2 a Legii nr. 149 din 08.06.2006 privind fondul piscicol, pescuitul şi piscicultura, prejudiciul constituie 1 053 000 lei”, se mai spune în comunicat.
Totodată, au fost audiați mai mulți martori pe faptul pieirii în masă a peștelui din râu, din declarațiile cărora rezultă că pieirea este cauzată de blocajul intenționat al fluxului de apă din râul Răut de către factorii de decizie ai Hidrocentralei din satul Pistruieni. Acest lucru a dus la secarea completă a apei din râul Răut mai mult de două ore pe sectorul în aval de barajul Hidrocentralei din satul Pistruieni și până în satul Căzănești.
Materialele adunate pe acest caz au fost expediate către Procuratura Generală pentru a identifica persoanele vinovate de pieirea în masă a peștelui și a altor hidrobionte în râul Răut şi pentru a le atrage la răspundere în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Contactat de ecopresa.md, șeful IPM, Ion Bulmaga, a menționat că prejudiciul a fost calculat de inspectorii de mediu, dar Procuratura trebuie să stabilească cine va plăti această sumă în bugetul de stat. Potrivit lui, există prezumția nevinovăției și procurorii trebuie să stabilească persoanele vinovate.
„Personal fac o anchetă cu privire la legalitatea amplasării acestei hidrocentrale, iar dacă voi constata că este construită ilegal, voi mai face o interpelare la Procuratura Generală pentru a atrage la răspundere penală pe cei care au coordonat amplasarea acesteia în mod abuziv”, ne-a spus Ion Bulmaga.
Hidrocentrala de la Pistruieni a fost ridicată în 2016. Deși legea prevede expertiza ecologică și consultarea localnicilor, lucrările au început atunci fără vreo permisiune a autorităților de mediu. În aprilie 2017, Inspectoratul Ecologic de Stat a stabilit că aceste lucrări se desfășoară cu încălcarea mai multor legi – privind expertiza ecologică, privind protecția mediului, privind zonele și fâșiile de protecție a apelor râurilor și bazinelor de apă, precum și Codul subsolului. Mai mult, pentru executarea lucrărilor, SRL „Expert Lab” (compania care a construit hidrocentrala) a intrat în cariera neautorizată de piatră din apropiere și a extras ilegal 660 m3 calcar brut pentru construcție.
În plus, la doar câțiva metri deasupra blocurilor de beton instalate de-a lungul Răutului, cursul natural al râului a fost schimbat și îndreptat printr-un canal de deviere de 112 metri lungime și 7 metri lățime, lăsând albia goală.
CITEȘTE ȘI: Mini hidrocentrala de la Brânzenii Noi – investiţia „băieţilor şmecheri” poate distruge Răutul