fbpx

Cele mai importante atracții turistice din raionul Nisporeni au fost conectate într-o rețea de trasee pentru drumeții

Susține Ecopresa, distribuie!

Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM) a lansat o rețea de trasee pentru drumeții cu lungimea de 48 de km în raionul Nisporeni. Rețeaua este împărțită în patru segmente, care au fost marcate cu indicatoare. În satele pe unde trece traseul au fost instalate panouri cu hărți.

Traseele conectează mai multe atracții turistice, istorice și culturale din regiunea Nisporeni, revigorând, astfel, tradițiile locale.

Potrivit inițiatorilor, odată cu marcarea traseelor conform standardelor europene, turiștii vor depăși provocările de navigare cu care se confruntă un călător independent atunci când încearcă să optimizeze traseul și să localizeze puncte de interes de-a lungul drumului pentru a petrece timpul liber în natură.

Traseul extins cu obiective de vizitat în regiune este o invitație pentru turiști de a-și diversifica timpul liber în natură.  Rutele marcate și extinderea informațiilor despre punctele de atracție oferă călătorilor o idee despre cum să conecteze obiectivele culturale și istorice într-un mod mai eficient, astfel încât să poată profita la maximum de experiența lor de călătorie și să descopere această regiune pitorească”, a spus Natalia Țurcanu, director executiv ANTRIM, la deschiderea evenimentului.

Traseele de drumeții conectează satele Vărzărești, Ciorești, Seliște, Ciutești, Milești, Bălănești și completează ofertele turistice cu atracții naturale, culturale și istorice pe care le are Moldova. Atracția reper este cel mai înalt punct din Moldova – Dealul Bălănești, situat la 429,5 metri deasupra mării. Aceste trasee au un rol important în motivarea dezvoltării antreprenorilor locali care sunt în proximitatea lor.

Este primul proiect cu granturi mici finanțat de SlovakAid, axat pe dezvoltarea turismului și explorarea țării. Ne bucurăm că traseul pilot, marcat în conformitate cu normele de drumeție slovacă și europeană, deja devine popular și tot mai mulți turiști vor beneficia de el. Într-un efort similar de cooperare reciprocă, Slovacia își dorește să ofere suport financiar, dar și expertiza pentru dezvoltarea agroturismului în Moldova”, a specificat Maroš Kramár, Diplomat Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Slovaciei la Chișinău.

Traseele din Nisporeni conectează rezervația peisagistică Cazimir–Milești cu priveliștile încântătoare de pe Dealul Mîrzoaia și vârful Dealului Răcătău. De asemenea, ghidează turiștii spre zece atracții  importante ale regiunii:
1. Mănăstirea Vărzărești
2. Cimitirul Soldaților Români
3. Muzeul de Istorie și Etnografie din Nisporeni
4. Crucea Mântuirii Neamului Românesc
5. Atelierul meșterului olar Zaharia Triboi din satul Ciorești
6. Rezervaţia naturală silvică „Cobac”
7. La Fag, arbore secular, protejat de stat
8. Biserica de lemn din satul Ciutești
9. Dealul Bălănești, cel mai înalt punct din Moldova, situat la 429,5 metri deasupra nivelului mării
10. Parcul dendrologic Milești

Acest eveniment marchează un bun exemplu de parteneriat public-privat care permite dezvoltarea turismului în Moldova. Ideea proiectării unui traseu de drumeție a venit de la un operator de turism receptor din Moldova care a atras, cu suportul ANTRIM, finanțare și a dezvoltat primul traseul de drumeții Nisporeni – Vărzăreștii Vechi, cu o lungime de 12 km, în noiembrie 2020. Ulterior, traseul a fost continuat datorită eforturilor comune ale partenerilor precum Slovak Aid, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), EFES, Consiliul Raional Nisporeni, ANTRIM  și Primăria Nisporeni.

Lansarea traseelor turistice se înscrie în obiectivul USAID de  a susține dezvoltarea regională și a diversifica oferta turistică în Moldova. Proiectul dat implică rezidenții și comunitatea locală în dezvoltarea turismului, iar promovarea traseelor poate servi drept motivație pentru antreprenorii locali. Traseele de drumeții completează alte activități turistice și susțin cererea afacerilor din turism, cum ar fi cele legate de cazare, restaurante, magazine de artizanat și întreprinderi care oferă activități sportive sau recreative. Dezvoltarea turismului în jurul temei drumețiilor poate oferi, în egală măsură, beneficii economice pentru populația locală, promovând în același timp conservarea patrimoniului natural și cultural, încurajând astfel principiile turismului durabil și valorificarea potențialului neexplorat al ecoturismului în Moldova”, a declarat Scott Hocklander, directorul Misiunii USAID Moldova.

Proiectul își propune să promoveze întreaga rețea de trasee marcate din regiunea de centru a țării, inclusiv cele patru trasee ce pornesc din Sipoteni, orașul Călărași. Este finanțat de Activitatea de Susținere a Competitivității în Industria Uşoară şi cea a Turismului (MCTA), un proiect USAID EDGE Buy-in, având ca scop final creșterea numărului de turiști în regiune, stimularea antreprenoriatului în lanțul valoric turistic, astfel sprijinind dezvoltarea economică a zonei.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu