Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
România: Arderea de deșeuri, substanțe sau obiecte va putea fi pedepsită cu închisoarea de până la cinci ani
În încercarea de a reduce cât mai mult substanțele nocive care se eliberează în mediu ca urmare a arderii deșeurilor, Guvernul României a adoptat miercuri, 6 aprilie, o ordonanță de urgență prin care vrea să incrimineze incendierea oricărui tip de deșeu, substanță sau obiect. În plus, similar vor fi pedepsite și îngroparea deșeurilor sau aruncarea acestora în afara spaţiilor autorizate.
Astfel, începând cu data publicării în Monitorul Oficial, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la trei la cinci ani. În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor, pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice cât și juridice (amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 pentru persoanele juridice), care însă nu era aplicată corespunzător din cauza lipsei unei reglementări clare a respectivei acțiuni.
De asemenea, a fost interzisă arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Pentru astfel de fapte amenzile se vor ridica la valori cuprinse între 7.000 și 15.000 lei pentru persoanele fizice și între 50.000 și 100.000 lei pentru persoanele juridice. De asemenea, aceleași sancțiuni îi vizează și pe proprietarii terenurilor care nu iau măsuri pentru prevenirea arderilor.
O altă prevedere importantă a ordonanței de urgență definește cadrul legal pentru ca autoritățile publice locale (UAT, CJ, ADI) să poată expropria terenurile necesare pentru gestionarea integrată a deșeurilor. Modificarea legislativă înlesnește preluarea terenurilor necesare dezvoltării sistemelor integrate de gestionare a deșeurilor, pentru care România primește finanțare europeană. Astfel a fost reglementată situația de realizare a procedurilor de expropriere pentru cauze de utilitate publică.
Actul normativ adoptat la 6 aprilie vizează și reglementarea activităților de gestionare a deșeurilor la nivelul municipiului București, prin preluarea de către sectoarele municipiului București, de la Primăria Capitalei, a unei serii de competențe referitoare la gestionarea deșeurilor. Este vorba despre activitățile de organizare a prelucrării, neutralizării și valorificării materiale și energetice a deșeurilor, de organizare a tratării mecano-biologice a deşeurilor municipale şi a deşeurilor similare, precum și de administrare a depozitelor de deşeuri şi/sau instalaţiilor de eliminare a deşeurilor municipale pe o perioadă determinată, stipulată în hotărârea consiliului local notificată Consiliului General al Municipiului București. Pentru realizarea unui echilibru între municipiul București și sectoare, competențele preluate pot să revină Consiliului General al Municipiului București la solicitarea expresă a acestuia din urmă.