Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Au depus actele pentru a obține autorizație de mediu. Dosarul uzinei de la Rîbnița, pe masa Agenției de Mediu
Reprezentanții uzinei metalurgice de la Rîbnița vor să obțină autorizație de mediu, iar dosarul deja se află pe masa Agenției de Mediu. O declarație în acest sens a fost făcută de deputata PAS, Ina Coșeru, în cadrul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
„Ei au aplicat oficial acum în luna ianuarie pentru a obține autorizație. Dar autorizația, așa cum am spus eu, se eliberează doar cu accesul la întreprindere, trebuie să fie organizat un grup de experți”, a precizat Coșeru.
Potrivit lui Denis Macovschi, șeful secției mecanisme economice de mediu din cadrul Agenției de Mediu, reprezentanții uzinei au solicitat autorizație pentru exportul deșeurilor metalice. Adică pentru exportul deșeurilor feroase și neferoase care se formează în urma activității întreprinderii. Dosarul este în lucru, la moment încă nu a fost luată o decizie pe marginea acestuia.
Menționăm că uzina de la Rîbnița este singurul beneficiar al unei scrisori expediate de Ministerul Mediului în adresa Comisiei Europene prin care R. Moldova a cerut reluarea exportului și importului deșeurilor metalice în țara noastră. Asta după ce, la 17 noiembrie 2021, a intrat în vigoare un nou regulament al UE privind regimul deșeurilor. Conform Regulamentului revizuit privind transferurile de deșeuri, exporturile de deșeuri către țări care nu sunt membre ale OCDE vor fi restricționate; acestea vor fi autorizate numai dacă țările terțe doresc să primească anumite deșeuri și dispun de capacitatea necesară pentru a le gestiona în mod durabil. Transferurile de deșeuri către țările care sunt membre ale OCDE vor fi monitorizate și pot fi suspendate dacă generează probleme grave de mediu în țara de destinație. Conform propunerii, toate întreprinderile din UE care exportă deșeuri în afara UE ar trebui să se asigure că instalațiile care primesc deșeurile lor fac obiectul unui audit independent care să demonstreze că gestionează deșeurile într-un mod care nu dăunează mediului.
Deputata a mai spus că pe marginea situației create cu importul și exportul deșeurilor metalice din UE în R. Moldova se va discuta pe platformă parlamentară. „E posibil să avem aceste discuții pe platforma parlamentară, pe platforma comisiilor parlamentare. (…) Să discutăm care sunt avantajele și dezavantajele acestei situații pentru că noi înțelegem foarte bine că este și momentul de securitate foarte puternic în toată această poveste”, a declarat Coșeru.