fbpx

R. Moldova și alte nouă state inventariază substanțele periculoase din Dunăre și afluenții săi

 R. Moldova și alte nouă state inventariază substanțele periculoase din Dunăre și afluenții săi

Poluare minieră- imagini din arhivă, Apele Române Someș-Tisa

Susține Ecopresa, distribuie!

Zece instituții specializate, inclusive din Republica Moldova, vor inventaria substanțele periculoase care afectează în prezent calitatea apelor Dunării și a afluenților săi. Despre acest lucru anunță Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) pe pagina sa de Facebook.

Inventarierea are loc în cadrul proiectului internațional Danube Hazard m3c, în care sunt implicate România, Austria, Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Serbia, Croația Slovacia, Muntenegru și Republica Moldova.

Țările participante au identificat șapte zone-pilot de analiză din care două sunt în România, respectiv în spațiul hidrografic Someș-Tisa: pe râul Vișeu și Someșul Mic. O parte din analize, inclusiv cele din zonele-pilot ale partenerilor, sunt efectuate de către Laboratorul Național al Apelor Române. Specialiștii români au instalat totodată cinci stații mobile automate care transmit în timp real date legate de turbiditate și nivelurile apelor.

Criteriul de delimitare a zonelor-pilot a fost prezența surselor de poluare cu substanțe periculoase, în cazul țării vecine, sursă istorică, provenită de la activitățile miniere. Alte surse de poluare provin din activități industriale și agricole, evacuări de ape neepurate sau insuficient epurate.

Statele realizează în prezent măsurători și modelări ale zonelor-pilot afectate de poluare. Aceste modele vor fi extinse în mod unitar la nivelul întregului bazin al Dunării și ulterior și național. Pe baza acestora, specialiștii ANAR, cu sprijinul partenerilor, vor elabora la finalul proiectului, un ghid tehnic privind managementul poluării cu substanțe periculoase care va conține o serie de recomandări și politici, precum și un catalog de măsuri pentru prevenirea și reducerea poluării cu substanțe periculoase ale apelor Dunării.

Proiectul a început în iulie anul trecut și are o durată de 30 de luni.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!