„Presiunea era mare”. Ministra Mediului, despre includerea în cotele de vânătoare a rațelor și gâștelor, inclusiv cu statut de specie vulnerabilă
Deși reprezentanții societății civile afirmă că includerea în cotele de vânătoare pentru sezonul 2021-2022 a rațelor și gâștelor ar fi o cedare din partea Ministerului Mediului, ministra Iuliana Cantaragiu neagă acuzațiile. Totuși, aceasta recunoaște că presiunea a fost mare și spune că i-a lipsit vocea societății civile.
„Este o interpretare personală că s-a cedat și așa mai departe, nu e vorba de cedat deloc, presiunea era mare și îmi lipsea vocea societății civile. Societatea civilă de mediu a fost tăcută în toată perioada asta cât vânătorii făceau presiuni prin toate canalele”, a declarat Cantaragiu în cadrul emisiunii Bună Seara cu Mircea Surdu.
Tot ea a menționat că deși în actualul Parlament nu sunt atât de mulți deputați vânători, ea a răspuns și acestora care sunt argumentele Ministerului și de ce trebuie să „mergem pe versiunea de conservare a faunei”. Potrivit ei, acest lucru a fost făcut și în fața Guvernului și a Societății Vânătorilor, însă când ordinul a fost supus consultărilor publice, Ministerul nu ar fi primit nicio scrisoare din partea societății civile care să susțină abordarea.
Cantaragiu a mai explicat că pune la îndoială și avizul Institutului de Zoologie care susține că trebuie de permis vânatul la mai multe specii. Motivul este un conflict de interese, „persoana care dă acest aviz este și membru al Societății Vânătorilor”, afirmă ministra Mediului.
Ministra a mai menționat că în momentul când ordinul a fost supus consultărilor publice au existat o mulțime de comentarii care au solicitat permiterea vânătorii la rațe și gâște. Potrivit ei, în situația respectivă era necesar un contraargument și aici i-a lipsit vocea altor grupuri de interese, decât cel al vânătorilor care s-au făcut auziți.
Precizăm că, vineri, 26 noiembrie, ordinul ministrei Mediului privind cotele de vânătoare a fost publicat în Monitorul Oficial, astfel sezonul de vânătoare 2021-2022 a început. Deși în ordinul suspus consultărilor publice la începutul lunii noiembrie se permitea doar vânatul la iepure de câmp, fazan, porumbel gulerat și mistreț, în cel publicat în Monitorul Oficial se regăsesc și gâștele și rațele. Experta de mediu Silvia Ursul consideră că permiterea vânătorii la rațe și gâște ar fi o cedare a Ministerului în fața presiunii vânătorilor.
Analizând atent lista speciilor observăm că s-a permis vânatul la următoarele specii de păsări: gâscă (gârlița mare, gâsca de vară); rață (rața mare, rața mică, rața cârâitoare, rața fluierătoare, rața sulițar, rața cu cap castaniu, rața lingurar), lișiță și găinușa de baltă. Două dintre ele sunt specii vulnerabile, lucru confirmat și de Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii. Vorbim despre rața cu cap castaniu și rața sulițar, ambele incluse în raportul „Lista Roșie Europeană a Păsărilor”, lansat de către Birdlife International în octombrie 2021.
Silvia Ursul a mai spune că, „este îngrijorător faptul că inițial s-a propus spre consultare publică o altă versiune a ordinului, și anume cea în care erau specificate cotele de vânătoare la porumbel sălbatic, fazan și iepure de câmp”. Totodată, experta de mediu a accentuat că proiectul ordinului a fost pus spre consultare publică doar pentru 7 zile, pe când legislația în vigoare prevede un termen de 15 zile.
Potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial se mai permite vânătoarea la iepure de câmp, fazan și porumbel gulerat pe terenurile de vânătoare preponderent neîmpădurite, atribuite asociațiilor de vânători și pescari, de către autoritățile administrației publice locale.
În fondul forestier de stat atribuit în folosință în scop de gospodărire cinegetică (pădure arendată) se va permite vânatul la specia mistreț. De asemenea, nelimitată este cota de recoltare la vulpi și șacali. Ținem să precizăm că, vânătorii care vor ieși să împuște mistreți vor plăti câte 2500 de lei, fiecare, pentru fiecare zi de vânătoare.