Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Ministrul Mediului participă la Conferința ONU privind schimbările climatice COP 25
Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, participă la Conferința ONU privind schimbările climatice COP 25, ce se desfășoară săptămâna curentă la Madrid, Spania.
Potrivit unui comunicat al ministerului, în cadrul evenimentului, Perju s-a întâlnit cu viceministrul Energiei și Protecției Mediului din Ucraina, Irina Stavciuk. Oficialii au dialogat despre dinamica relațiilor bilaterale și cooperarea în domeniul mediului, în special în problemele legate de bazinul râului Nistru și activitatea Comisiei pentru utilizarea durabilă și protecția bazinului râului Nistru.
Același comunicat informează că ministrul Perju urmează să discute, în cadrul întrevederilor bilaterale cu ministrul Agriculturii și Pădurilor al Republicii Turcia, Bekir Pakdemirli și ministrul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale, Nechita-Adrian Oros.
Conferința ONU privind schimbările climatice COP 25 are obiectivul de a proiecta următorii pași cruciali în procesul de schimbări climatice al ONU și anume finalizarea mai multor chestiuni cu privire la operaționalizarea completă a Acordului de la Paris privind schimbările climatice.
În cadrul conferinței au avut loc ședințele segmentului înalt (High-level segment), ateliere și reuniuni ale grupurilor din Convenție, în cadrul căruia șefi de state, prim-miniștri și miniștri, în ședințe plenare, au vorbit despre poziția țării în cadrul Convenției privind schimbările climatice și planurile sale de viitor în acest domeniu. De asemenea, aceste ședințe au fost de informare cu privire la obiectivelor globale în aspectul schimbărilor climatice și au finalizat cu întrevederi bilaterale neformale între miniștrii prezenți la forum.
Un obiectiv esențial al COP25 este acela de a crește ambiția generală, de asemenea, prin completarea mai multor aspecte cheie în ceea ce privește operaționalizarea completă a Acordului de la Paris privind schimbările climatice.
Anul trecut, la COP24 în Polonia, a fost convenită cea mai mare parte a orientărilor de punere în aplicare a Acordului de la Paris, cu excepția articolului 6 din Acordul de la Paris.
Articolul 6 este să ofere linii directoare pentru funcționarea piețelor climatice internaționale, ca o componentă cheie a instrumentului economic al lumii pentru abordarea schimbărilor climatice.
Alte zone de concentrare ale COP25 vor include adaptarea, pierderile și daunele, transparență, finanțe, consolidarea capacităților, probleme gender, oceane, silvicultură, etc. În special, furnizarea de finanțe și tehnologie este crucială pentru țările în curs de dezvoltare pentru a-și ecologiza economiile și spori rezistența.