Fondurile europene au adus apa la Hîncești
Aprovizionarea cu apă a municipiului Hîncești este problematică. Jumătate de oraș încă are apă tehnică în robinete (cunoscută și sub numele de apă sulfuroasă). Cealaltă jumătate de oraș este aprovizionată cu apă pompată din apele subterane ale satului Fîrlădeni, aflat la 8 km de oraș.
Nadejda Caraman locuiește în partea orașului care are la robinet doar apă tehnică. Apa potabilă o aduce de la fântână, când își vizitează părinții. „De două ori pe lună mergem la părinți, în Cimișlia, și de acolo aducem apă pentru băut și gătit, câte 30 de butelii de 6 litri de fiecare dată”, povestește femeia.„Noi suntem mai norocoși. Locuim în partea orașului conectată la rețeaua din Fîrlădeni și avem apă bună la robinet. Nu mai trebuie să cărăm de la fântână, cum făceam înainte”, spune Gheorghe Lupei, locuitor al orașului Hîncești.
Alexandru Botnari, primarul municipiului Hîncești, recunoaște că problema apei este una foarte actuală în localitate:„Acum 15 ani situația apei și a canalizării în oraș era și mai problematică. Oamenii aveau apă la robinet doar de două ori pe săptămână, câte o oră. După construcția apeductului, situația s-a îmbunătățit, însă mai avem nevoie de încă 7 fântâni arteziene pentru a aproviziona și restul orașului cu apă potabilă”.
Drumul lung al apei
În 2015, cu banii oferiți de Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), autoritățile locale au reușit să construiască apeductul, inclusiv rețelele din oraș și din alte cinci localități: Buțeni, Bozieni, Fîrlădeni, Logănești și Mereșeni, trei sonde de apă, rezervoare și stația de pompare la Fîrlădeni.
Pentru ca apa să ajungă în robinetele locuitorilor din Hîncești, ea este captată din fântânile subterane din Fîrlădeni, se acumulează într-un bazin și apoi este pompată de trei motoare. Alte două motoare sunt folosite pentru a distribui apa către locuitorii satului Fîrlădeni. Celelalte patru sate incluse în proiectul de aprovizionare cu apă, menționate mai sus, au propriile stații de pompare a apei.
De când a fost construită stația de pompare în Fîrlădeni, locuitorii satului și-au construit băi în casă și au conectat mașinile de spălat. Totuși, spun locuitorii, stația are nevoie de filtre suplimentare pentru ca apa să fie consumată fără a fi fiartă mai întâi, așa cum se întâmplă în prezent.
Conform testelor de verificare a calității apei efectuate în 2020 de Centrul de Sănătate Publică (CSP) din Hîncești, din cele 165 probe de apă potabilă, 73,9 % nu sunt conforme la parametrii chimici, iar 43,8% probe nu corespund indicilor microbiologici. Medicii spun că din cauza calității proaste a apei, oamenii de aici suferă de probleme digestive.
Întreg proiectul de aprovizionare cu apă a costat 3 milioane 300 de mii de Euro, dintre care o treime a fost oferită de Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu titlu de împrumut care se rambursează din tariful plătit de consumatori, o treime este rambursată de către Guvern, iar restul banilor au fost oferiți sub formă de grant de instituțiile europene sus-menționate.
Diana Lungu/Asociația Presei Independente
Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova”, finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și comunicare și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API). Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ. Pentru detalii – www.eu4civilsociety.md