Dacă vrem o societate care iubește și respectă natura, trebuie să investim în educația copiilor
Colectarea separată a deșeurilor a făcut din Șoldănești un oraș mai curat
De cinci ani, de când au fost instalate platforme de colectare separată a gunoiului, străzile din Șoldănești sunt mai curate, iar locuitorii sunt mai responsabili. O platformă conține patru tomberoane – pentru sticlă, plastic, carton, deșeuri menajere, deservind mai multe case de pe aceeași stradă. În prezent, 12 localități din raion sunt conectate la serviciile SA „Salubritate Șoldănești”, utilizând cele 237 de platforme de colectare. Acest lucru a fost posibil datorită unui amplu proiect susținut financiar de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Din toate deșeurile sortate, întreprinderea reușește să gestioneze cel mai bine colectarea plasticului și a cartonului. Plasticul este sortat pe categorii și culori, iar cartonul este presat și comercializat agenților economici din Chișinău și Bălți. Astfel, întreprinderea reușește să-și returneze o parte din banii cheltuiți pentru transport. Pe parcursul unui an se adună peste 20 de tone de carton, iar volumul crește pentru că populația devine mai conștientă de importanța colectării separate a deșeurilor, explică Mihai Ioncu, directorul SA „Salubritate Șoldănești”.
Colectat separat, gunoiul se reciclează și nu poluează solul
Până la amenajarea platformei de colectare, Angela Pavlova depozita gunoiul la drum, chiar lângă gardul casei sale pentru că nu avea alt spațiu disponibil. Acum aruncă deșeurile separat. „Este bine că avem aceste platforme, numai că nu toți oamenii aruncă gunoiul în tomberoane. De multe ori, găsesc gunoi și pe jos și îl strâng și-l arunc în tomberon. Păcat că oamenii nu înțeleg cât de important este să colectăm separat gunoiul. Așa protejăm mediul”, spune Angela Pavlova.
Scutiți de taxa gunoiului reciclabil
Pentru a le reaminti locuitorilor despre platformele de colectare a gunoiului, chitanțele pentru serviciile utilizate conțin și informații despre cum să colecteze și să separe corect deșeurile. Mașina colectează gunoiul de două ori pe săptămână, iar tariful lunar este de 14 lei/persoană pentru locuitorii din oraș și 10 lei/persoană pentru locuitorii din sate. Agenții economici achită taxe mai mari – 150 de lei pentru un metru cub de deșeuri, însă aceștia sunt scutiți de taxă pentru gunoiul reciclabil. Întreprinderea de salubritate colectează gratuit gunoiul reciclabil din curtea agenților economici tocmai pentru a-i încuraja să-l colecteze separat și să nu-l arunce amestecat în tomberoane.
„Doar platformele de colectare nu sunt suficiente, este nevoie și de educație”
„Până a avea acest serviciu, duceam totul la gunoiște. Acum este foarte comod că vine mașina la poartă și ridică tot gunoiul care se adună. Tariful este accesibil”, povestește Iurie Usatîi, antreprenor din Șoldănești. „La o fabrică de panificație, noi adunăm mult gunoi reciclabil, în special cutii de carton, peliculă și sticle de plastic de la ulei. De când s-a deschis fabrica, noi colectăm gunoiul separat, cu mult înainte ca acest serviciu să apară în Șoldănești. E de datoria noastră să fim responsabili”, consideră Vasile Gotnog, manager de vânzări în cadrul unei fabrici de panificație din Șoldănești.
Aurelia Bahnaru, președinta Asociației pentru valorificarea deșeurilor, susține că producerea acestor deșeuri nu poate fi evitată, însă putem recupera valoarea economică a unui produs devenit deșeu și reduce la minimum impactul negativ asupra mediului, sănătății și schimbărilor climatice. „Depozitele de deșeuri pot atrage diverși dăunători care caută hrană din deșeuri și pot răspândi boli care reprezintă un risc pentru sănătatea umană”, susține experta.
Bugetul total al proiectului-pilot a fost de peste 2,2 milioane de euro, oferiți de Guvernul Germaniei, iar Consiliul Raional Şoldăneşti a contribuit cu încă 10.750 euro. În afară de construcția platformelor de colectare a deșeurilor, S.A. „Salubritate Șoldănești” a beneficiat de câteva autospeciale, tractoare, remorci, încărcător frontal, buldozer, tocător pentru deșeurile vegetale, utilaj pentru compost, utilaj de balotat pentru deșeurile reciclabile, utilaj semimobil pentru sortarea deșeurilor. De asemenea, a fost reparat sediul întreprinderii municipale unde astăzi se află și întreprinderea de salubritate.
Un proiect similar, cu susținerea UE și GIZ, a fost realizat în Sărata-Veche, Fălești, unde locuitorii acestei comune, de asemenea, sortează deșeurile solide.
Diana Lungu
Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova”, finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și comunicare și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API). Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ. Pentru detalii – www.eu4civilsociety.md