Presiune asupra Guvernului? Dodon promite agricultorilor că va permite irigarea cu apă din subteran
Șeful statului susține că a cerut Guvernului ca până la sfârșitul lunii iulie să permite irigarea din fântâni arteziene a culturilor cu valoare adăugată sporită, cum ar fi livezile. O declarație în acest sens a fost făcută în cadrul emisiunii sale săptămânale Președintele Răspunde.
„În toate țările, și în Ucraina, și în România acest lucru este posibil, la noi nu-ș ce s-au găsit mai catolici ca Papa de la Roma unii ecologiști și nu permit utilizarea apelor subterane. Trebuie de permis acest lucru”, a declarat Dodon.
Potrivit lui, unul dintre proiectele naționale pentru viitor este restabilirea sistemelor de irigare din râurile Nistru și Prut. „E necesar urgent de reabilitat toate aceste sisteme și noi vom veni cu un program național în acest sens. Dar la această etapă vom merge cu investiții majore în infrastructură, din iazuri și râulețe am permis, trebuie să permitem la fântâni arteziene”, a spus șeful statului.
Menționăm că declarația acestuia, vine la scurt timp după ce 30 de ONG-uri au atenționat opinia publică asupra reluării presiunilor de către Igor Dodon, Preşedintele Republicii Moldova, şi grupurile de interese din domeniul agriculturii, privind modificarea cadrului normativ în scopul folosirii rezervelor strategice de apă potabilă din subteran pentru irigare. Șeful statului forţează Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului să dea avize pozitive la o aventură care pune în pericol securitatea ecologică a R. Moldova – au declarat ecologiștii.
Totodată, specialiștii din domeniu avertizează că apa din subteran nu este bună pentru irigare. Iurie BEJAN, dr . în geografie, Institutul de Ecologie şi Geografie, spune că utilizarea apelor subterane pentru irigare pe teritoriul republicii are un efect negativ asupra solurilor de cernoziom. Motivul: conținutul ridicat de săruri.
Ecologiștii consideră o crimă la nivel naţional şi regional asupra mediului, ecosistemelor naturale, sănătăţii populaţiei şi securităţii ecologice, „legiferarea” accesului la resursele strategice de apă potabilă în scop de irigare.