Un proiect realizat în Cantemir și Ocnița a câștigat Premiul UE pentru energie durabilă
Trofeul Premiilor UE pentru Energie Durabilă în Parteneriatul Estic a fost oferit unui proiect de modernizare a iluminatului stradal realizat în Republica Moldova, cu sprijinul Uniunii Europene.
Proiectul „Undă Verde, Moldova” este istoria de succes scrisă de orașele Cantemir și Ocnița, care au demonstrat cum pot contribui, prin acțiuni locale, la atingerea angajamentelor europene privind clima și energia. Proiectul finanțat de Uniunea Europeană a fost implementat de Asociația Obștească „Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile” (AEER), în parteneriat cu orașele Cantemir și Ocnița și cofinanțare din surse locale.
Astfel, în cele două orașe, au fost înlocuite 805 lămpi stradale vechi și ineficiente (tip mercur) cu lămpi LED moderne, eficiente energetic. Mai mult, în ambele orașe, pentru prima dată în Moldova, a fost introdus un sistem inteligent de gestionare și operare a iluminatului stradal. Sistemul nou instalat permite operatorilor de iluminat stradal să controleze și să monitorizeze iluminarea stradală de la distanță, prin intermediul rețelelor mobile, fără a părăsi locul de muncă, economisind timp pentru rezolvarea situațiilor de urgență. Orașele pot aplica diferite moduri de funcționare a lămpilor pentru fiecare zi a săptămânii și pentru diferite ore ale zilei.
Citește și Cu sprijinul Uniunii Europene, orașul Ocnița a învins întunericul
Iluminatul stradal din Cantemir și Ocnița oferă o serie de avantaje importante – asigură securitatea în zonele urbane și crește calitatea vieții prin extinderea posibilităților de agrement pe timp de seară. De asemenea, iluminatul stradal îmbunătățește siguranța șoferilor, bicicliștilor și pietonilor, inclusiv celor care au vizibilitate scăzută în întuneric.
Citește și Orașul Cantemir are iluminat modern și inteligent
Ambele orașe sunt semnatare ale inițiativei europene „Convenția Primarilor privind Clima și Energia”, , au dezvoltat și implementează Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă, asumându-și să reducă consumul de energie și emisiile de CO2 cu 20% până în 2020.
„Acest premiu al Uniunii Europene ne inspiră să continuăm proiectele noastre pentru a face viața oamenilor mai bună, mai ecologică și mai sigură. Vreau să mulțumesc cetățenilor din aceste Cantemir și Ocnița care au crezut în noi și au făcut ca visul să devină realitate, mulțumesc tuturor celor care ne-au votat și ne-au susținut. Cred că astăzi dăm un exemplu excelent de urmat pentru alte municipalități din Moldova care s-au convins că prin pași mici facem schimbări mari, fiind parte a Convenției Primarilor și realizând pojecte demonstrative”, a menționat în discursul său, președinta AEER, Irina Plis.
În total, la secțiunea Premiilor UE pentru Energie Durabilă în Partneriatul Esticau fost desemnați trei câștigători, locul II revenind Armeniei și locul III – Georgiei.
Premiile au fost acordate în rezultatul votului publicului, dintr-o listă de șase finaliști din Țările Parteneriatului Estic, selectați de Uniunea Europeană.
1 Comment
[…] sursa: ecopresa.md […]
Comments are closed.