fbpx

Instituțiile de stat și cele private, îndemnate de Avocatul Poporului să ia măsuri pentru a proteja oamenii de vremea caniculară

 Instituțiile de stat și cele private, îndemnate de Avocatul Poporului să ia măsuri pentru a proteja oamenii de vremea caniculară

Sursa foto: Serviciul Hidrometeorologic de Stat

Susține Ecopresa, distribuie!

În ultimii ani, Republica Moldova a fost afectată de temperaturi extreme în lunile de vară, cu depășiri frecvente ale pragului de 30°C în lunile iulie și august, precum și în perioada mai-septembrie. Această caniculă prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea, capacitatea de muncă și bunăstarea oamenilor. În contextul temperaturilor ridicate și a avertismentelor emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat cu privire la riscurile termice în Republica Moldova, Avocatul Poporului, Ceslav Panico, atenționează că articolul 22 din Declarația Universală a Drepturilor Omului garantează dreptul fiecărei persoane la sănătate, securitate socială și la obținerea drepturilor economice, sociale și culturale indispensabile pentru demnitatea sa, libera dezvoltare a personalității sale.

Într-un apel public al ombudsmanului, adresat instituțiilor de stat și organizațiilor private, Avocatul Poporului menționează că persoanele care sunt expuse la temperaturi ridicate pot să leșine, pot să facă crize de tensiune arterială înaltă, pot face insolații, arsuri, riscă să fie deshidratați, pot să manifeste stări de surmenaj fizic și intelectual, li se reduce capacitatea de muncă.

Astfel, ar trebui atrasă atenția în special la situația persoanelor în etate, care suferă de boli cronice sau cardiace, din locurile private de libertate și spitale, muncitorilor din șantierele de construcție, conducătorilor transportului public, persoanelor implicate în activități sportive, persoanelor din piețele agricole și alte piețe, lucrătorilor din agricultură”, se menționează în apelul ombudsmanului.

Vremea caniculară afectează starea de sănătate a persoanelor în etate și a celor care suferă de boli cardiace. Sursa foto: phoenix-hospital.ro

Ce măsuri pot fi implementate?

În acest sens, Ceslav Panico îndeamnă instituțiile statului și organizațiile private care oferă servicii publice să întreprindă măsuri care ar reduce impactul negativ al caniculei. Astfel, instituțiile pot oferi gratuit apă potabilă, adăpost răcoritor pentru perioadele când temperatura aerului este ridicată, pot reorganiza orarul de muncă.

Avocatul Poporului a adresat demersuri în adresa instituțiilor de stat ca acestea să ia măsuri pentru a minimiza efectele negative ale caniculei. Scrisorile au fost expediate pe adresa Guvernului, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Inspectoratului de Stat al Muncii, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Ministerului Apărării, Ministerului Educației și Cercetării, Federației Moldovenești de Fotbal, Comitetului Național Olimpic și Sportiv, Primăriei municipiului Chișinău.

„…asigurarea securității sociale a populației în fața riscurilor termice este o obligație morală și legală. Respectarea drepturilor economice, sociale și culturale ale fiecărei persoane este o prioritate, în conformitate cu Declarația Universală a Drepturilor Omului și legislația națională”, se mai menționează în apelul ombudsmanului Ceslav Panico.

Pe timp de caniculă, instituțiile pot oferi gratuit apă potabilă. Sursa foto: doctorulzilei.ro

„Adăposturi climaterice”

Vlada Ciobanu, membră a Organizației Neguvernamentale „Primăria mea”, este de părere că Moldova ar putea prelua bune practici din Europa privind diminuarea impactului negativ al caniculei. „De exemplu, în Barcelona, în fiecare an se deschid tot mai multe „adăposturi climaterice” în școli, muzee, centre comunitare, spații publice, care trebuie să fie la câteva minute distanță de casă. Alte orașe intensiv înverzesc acoperișurile blocurilor, altele schimbă regulile de construcție, pentru ca să fie luată în calcul ventilarea, culoarea acoperișurilor, înverzirea împrejurimilor. Idei și strategii sunt, mai ales pentru cei care au făcut din asta o prioritate. Unii au introdus chiar și funcția de „chief heat officer” („ofițer șef de căldură” – n. red.), desigur, în orașe în care deja e mult mai cald ca la noi”, scrie Vlada Ciobanu, într-o postare pe o rețea socială.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben de caniculă pentru perioada 16-18 iulie. Pe arii extinse, temperatura maximă a aerului va atinge valori de +33 de grade Celsius și mai mult.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari