fbpx

FOTO/ Plimbare online prin Moldova. Lista muzeelor și locurilor pitorești din țară pe care le poți vizita din fața calculatorului

 FOTO/ Plimbare online prin Moldova. Lista muzeelor și locurilor pitorești din țară pe care le poți vizita din fața calculatorului
Susține Ecopresa, distribuie!

Stând acasă poți să descoperi Moldova din fața calculatorului. Echipa visit.md, specializată în tururi virtuale prin, îți pune la dispoziție 19 tururi prin muzeele din țară și locurile pitorești. Astfel, poți face o plimbare la Muzeul de Istorie sau la cetatea Soroca.

Veți avea parte de o experiență vizuală interactivă cu informații utile despre fiecare obiectiv. Doritorii pot face o vizită la următoarele locații:

1. Saharna

Saharna este un sat din cadrul comunei Saharna Nouă din raionul Rezina, Republica Moldova. Satul este situat la aproximativ 110 km nord de Chișinău, pe malul drept al râului Nistru, la o altitudine de 28 de metri deasupra nivelului mării.

s1

s2

s3

s5

El este renumit pentru mănăstirea peșteră din secolul XIII și mănăstirea Sfintei Treimi. Aceasta mănăstire este una dintre cele mai importante centre de pelerinaj din Moldova. Din relicvele, pe care le deţine mănăstirea în prezent menţionăm moaştele (osemintele) Preacuviosului Egumen Macarie Tincu, iscusit duhovnic al sec. XX şi înflăcărat apărător al Ortodoxiei.

2. Orheiul Vechi

Complexul muzeal Orheiul Vechi este amplasat în valea Răutului, un afluent de dreapta al Nistrului, pe teritoriul comunei Trebujeni din raionul Orhei al Republicii Moldova (60 km nord-est de Chișinău). El este renumit prin manastirile sale rupestre.

o1

o2

o3

o4

3. Muzeul tehnicii de calcul

Muzeul se afla în incinta Institutului de Matematică și Informatică al Academia de Științe a Moldovei. Tururi sunt efectuate în coordonare cu curatorul muzeului. În prezent, muzeul are mai mult de 200 de exponate – calculatoare functionabile, inclusiv cele făcute în Moldova. Sunt expuse și diferite componente.

m1

m2

m3

4. Casa-muzeu Alexandru Donici

Conacul Donici are o suprafață totală de 203,5 mp, dintre care doar cerdacul ocupă suprafata de 64 mp. Edificiul are 8 camere, iar 4 din ele sunt săli expoziționale. „Casa mare”- este amenajată cu obiecte specifice secolului al XIX-lea, din care nu lipsesc superbele covoare basarabene, pianina, masa extensibilă cu scaune şi o canapea în stilul Napoleon al III-lea, placate cu inscripţii metalice, bufetul, un secreter, icoane, sfeşnice din argint şi un candelabru, amplasat pe o porţiune din tavanul pictat cu motive florale.

„Cabinetul de lucru”, dotat cu şemineul deasupra căruia este amplasat un ceas de epocă şi două sfeşnice, biroul de lucru cu un scaun confortabil tapiţat cu crep, serviciul de birou marmorat, biblioteca în care se poate observa o colecţie de cărţi din sec. al XIX-lea, un covor amplasat pe un perete, care conferă o ilustrare specifică epocii respective. „Celelalte două camere expoziţionale” sunt destinate prezentării vieţii şi activităţii fabulistului Alexandru Donici. Sunt ilustrate şi momente importante de la inaugurarea muzeului din anul 1976.

„Cerdacul”, tipic moldovenesc, este generos construit pe toată latura conacului. „Parcul”, care înconjoară conacul Donici, are amenajat un iaz frumos și un foisor înconjurat cu vegetaţie, găzduind o confortabilă banchetă şi o masă. „Bustul lui Alexandru Donici” a fost amplasat în curtea conacului în anul 1969.

Partea de deal de la conac, care se numea „Stanca”, găzduieşte un izvor care poartă numele de „Izvorul Stanca”, unde se păstrează şi astăzi în bună stare vechiul sistem de colectare şi filtrare a apei de la 12 izvoare, acest izvor face parte din complexul muzeal.

Screenshot_38

Screenshot_39

Screenshot_40

Screenshot_41

5. Muzeul de la Universitatea de Stat din Moldova

Muzeul a fost format în anul 1952, exponatele sale unice au fost colectate de către studeți și absolvenți ai Facultății de Biologie. Biologii au adus aici, animale moarte din diferite părți ale planetei. Astfel, a apărut o colecție unică de reprezentanții variate a faunei de pe pământ.

Expoziția cea mai unică în muzeu este un cașalot nou-născut, care are 2 zile de la naștere, acest lucru nu mai este nici într-un muzeu din lume. A adus la muzeu rămâșițe bebelușului mort,un absolvent de universitate. În afară de cașalot, el a convins căpitanul navei sale să aducă vertebrele scheletului de 28 de metri a unei balene albastre și maxilarul cașalotei.

Screenshot_42

Screenshot_43

Screenshot_44

Screenshot_45

6. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău

Este cel mai Vechi Muzeu din Republica Moldova. Fondat ca Muzeu Agricol, pe parcursul existenţei sale şi-a lărgit treptat domeniul de activitate, creînd colecţii ce reflectă istoria naturală, natura contemporană, evoluţia societăţii umane şi cultura tradiţională de pe teritoriul Basarabiei iar mai tîrziu a Republicii Moldova. În prezent deţine un patrimoniu de circa 135 mii de piese. A creat numeroase expoziţii care au pus în valoare lumea animală şi vegetală, bogăţiile naturale ale ţinutului,au reflectat îndeletnicirile populaţiei. Piese din colecţiile muzeului au fost prezentate la diferite expoziţii organizate în multe ţări din Europa, Asia, America şi Africa.

Screenshot_46

Screenshot_47

Screenshot_48

7. Muzeul Militar

Muzeul de Istorie Militară funcționează cu începere din anul 1995. Acesta are misiunea de a colecta, conserva și valorifica bunurile cultural-istorice și a reflecta prin intermediul pieselor muzeale evoluția artei militare a țării. Printre exponatele muzelui se numără: arme, inclusiv aruncătoare de mine, obiecte explozibile etc; piese de vestimentație militară, uniforme, muzeul prezentând în exclusivitate și uniforma trupelor NKVD, căști aparținând diverselor armate participante la război etc.; materiale de propagandă, utilizate de sovietici în timpul războiului.

Screenshot_49

Screenshot_50

Screenshot_51

Screenshot_52

8. Mănăstirea Curchi

Mănăstirea Curchi este o mănăstire de călugări din Republica Moldova, una din cele mai însemnate monumente ale arhitecturii basarabene. Este situată în Codrii Orheiului, pe teritoriul satului Curchi, raionul Orhei. Ca ansamblu arhitectural s-a constituit în secolele XVIII – XIX. Este compusă din cinci biserici, două clădiri cu chilii, stăreție, mai multe încăperi auxiliare, o livadă, un schit cu arhondaric aflat la 500 m de Mănăstire și un bazin de piatră.

Screenshot_53

Screenshot_54

Screenshot_55

9. Capriana

Într-o zonă pitorească de codru, la 40 km nord-vest de Chișinău, se găsește una dintre cele mai vechi mănăstiri din Moldova – Căpriana (întemeiată în 1429). Ea a fost timp îndelungat reședința mitropolitului Moldovei, a fost ctitorită de domnitori, printre ei și Ștefan cel Mare, aici au trăit cronicarul Eftimie și unul dintre primii poeți ai Moldovei – Chiprian.

Screenshot_56

Screenshot_57

Screenshot_58

Screenshot_59

10. Ţipova

Mănăstirea Țipova este o mănăstire rupestră de călugări din Republica Moldova. Este situată pe malul drept al râului Nistru și a fost fondată în secolul al VI-lea.

Screenshot_60

Screenshot_61

Screenshot_62

Screenshot_63

11. Biserica Sf. Arhanghel Mihail din Stroiești

Biserica Sf. Arhanghel Mihail, construită la începutul secolului al XVIII-lea. Băştinaşii susţin, că era o biserica de lemn, cu forma unei case mari, dată cu lut, care se afla pe stînca de la nord-vestul satului. Biserica de piatră de astăzi este construită în 1829 cu eforturile depuse de feldmareşalul Wittgenstein şi a enoriaşilor. O caracteristică specifică a sa fiind combinaţia tradiţiilor arhitecturale ale ortodoxiei şi luteranismului, clopotniţa este anexată la biserica de piatră, spre vîrf are forma unei andrele, care aminteşte de „kirha” (biserica) germană.

Screenshot_64

Screenshot_65

Screenshot_66

Screenshot_67

12. Cetatea Soroca

Cetatea Soroca este un monument istoric unic în arhitectura construcţiilor defensive ale Moldovei medievale. Cetatea de piatră pe care o vedem azi a fost ridicată de un grup de zidari din Transilvania, conduşi de meşterul Iacob, care a şi lăsat o inscripţie în interiorul cetăţii: „a construit acest castel Iacob”. Înainte de cetatea de piatră a existat aici o cetate de lemn şi pămînt, despre care se crede că, deşi a fost menţionată abia în 1499, ar fi fost construită mai înainte. Vestigii ale acestei fortificaţii de lemn au fost găsite în decursul săpăturilor arheologice din interiorul cetăţii.

Screenshot_68

Screenshot_69

Screenshot_70

Screenshot_71

13. Toltrele de la Edineţ

Toltrele sînt lanţuri de recifi calcaroși, care au o vîrstă mai înaintată decît munţii Carpaţi. Acești recifi au apărut cu 15-20 de milioane de ani în urmă, cînd Mările Tortoniană și Sarmatică s-au retras de pe meleagurile noastre. Toltrele sînt un monument natural cu valoare de unicat, mai mult, asemenea recife se întîlnesc pe glob doar în Noua Zeelandă. În raionul Edineţ, în regiunea satelor Trinca, Brînzeni, Gordinești sunt numeroase stînci ciudate de diferite mărimi, defilee, cascade formate de recifi, care conferă piesajului un aspect deosebit.

Screenshot_72

Screenshot_73

Screenshot_74

Screenshot_75

Screenshot_76

14. Purcari

Conacul Purcari este situat într-o zona pitorească, in sud-estul țării, la doar 50 km de la țărmul Mării Negre. Aici se află legendarele beciuri, rămase neschimbate din 1827, care păstrează o parte a patrimoniului național – renumita colecție de vinuri de Purcari.

Screenshot_77

Screenshot_78

Screenshot_79

Screenshot_80

Screenshot_81

Screenshot_82

15. Duruitoarea Veche

Nu departe de orăşelul Costeşti, la est de satul cu acelaşi nume, curge rîul Duruitoarea, un afluent al rîului Ciugur, care a săpat în toltre un defileu adînc. Pantele sale calcaroase abrupte sînt marcate de grote, înfrumuseţate cu stînci, ce au cele mai neobişnuite forme. Grota Duruitoarea Veche este cunoscută ca o aşezare străveche din epoca de piatră. Ea constă din trei încăperi cu lungimea totală de 49 de m, lăţimea de 5-9 m.

Screenshot_83

Screenshot_84

Screenshot_85

16. Kvint

Istoria KVINT incepe din anul 1897, când primul depozit de rectificare a fost construit in Tiraspol pe strada Vokzalnaya. In zilele noastre aceasta companie cu mai mult de 116 ani de istorie detine o pozitie de lider in randul producatorilor de bauturi alcoolice din Republica Moldova.

Screenshot_86

Screenshot_87

Screenshot_88

17. Peștera Surprizelor

eștera Surprizelor are o lungime de 1.700 m, și este a două peșteră ca lungime din Republica Moldova, după Peștera Emil Racoviță. Peștera este situată pe malul drept al Nistrului, la o distanță de 2 km nord-est de orașul Criuleni și la circa 40 km depărtare de Chișinău. Este cea mai mare peștera formată în roci de calcar din țară, creată în urmă mișcărilor tectonice ale scoarței terestre, și reprezintă o rețea de crăpături și goluri care pe alocuri s-au lărgit, formînd numeroase săli, avene și tunele care pot fi divizate convențional în cel puțin 3 etaje.

Screenshot_89

Screenshot_90

Screenshot_91

18. Dealul ţiganilor din Soroca

Dealul ţiganilor din Soroca a devenit un punct de atracţie “turistică”, în special pentru străini. Dealul ţiganilor este considerat cartierul rezidenţial al localităţii. O adevărată lume a contrastelor.

Screenshot_92

Screenshot_93

Screenshot_94

Screenshot_95

19. Sinagoga din Rîșcova

Screenshot_96

Screenshot_97

Screenshot_98

Screenshot_99

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

1 Comment

Comments are closed.