Vom putea produce acasă electricitate din umiditatea aerului
O echipă de cercetători de la universitatea KU Leuven din Belgia a dezvoltat panouri care folosesc energia solară pentru a produce hidrogen. Noile sisteme sunt conectate între ele prin tuburi de gaz subțiri, în loc de cabluri. Hidrogenul este produs din vaporii de apă din aer, la presiune joasă și este transformat în energie electrică de o celulă de combustie cu hidrogen, scrie go4it.ro.
Gazul poate fi comprimat pentru a fi stocat într-un rezervor central pentru folosirea ulterioară. Această operațiune este, însă, costisitoare. Oamenii de știință lucrează de 10 ani la această tehnologie, care va debuta în curând pe piață prin intermediul unui start-up, numit Solhyd.
Sunt puține locuri din lume în care aerul este atât de uscat, încât nu pot fi folosite aceste panouri. Potrivit dezvoltatorilor, sistemul poate produce 250 de litri de hidrogen pe zi, la o eficiență de 15%.
Savanții belgieni susțin că 20 de panouri producătoare de hidrogen pot furniza toată iarna electricitate și căldură pentru o casă bine izolată, echipată cu pompă de căldură electrică. Hidrogenul produs de sistemele dezvoltate de KU Leuven va putea fi folosit inclusiv în automobile, pe post de combustibil.
„Panourile de hidrogen Solhyd sunt compatibile cu majoritatea modulelor fotovoltaice moderne disponibile în comerț”, a declarat Jan Rongé, cercetător de la KU Leuven, pentru PV Magazine. Același lucru este valabil și pentru suporturile de panouri.
Start-upul Solhyd este susținut de guvernul belgian, are deja o fabrică și intenționează să producă 5 mii de panouri pe an, începând cu 2026.