VIDEO/ Un sat mai curat și fără gunoiști spontane
Dmitrii Mikitenko, originar din Chișinău, s-a mutat cu traiul, împreună cu familia lui, la sat. La Râşcova, la 40 km de Chișinău. Viaţa aici l-a determinat să-şi educe consătenii să recicleze și să sorteze deșeurile.
Dimitrii de mic copil își dorea să locuiască la țară. Visul lui s-a realizat acum mai bine de opt ani, când, împreună cu tânăra soție, au venit în satul Râșcova, Criuleni.
De la început, nu era deranjat de gunoiștile care erau prin tot satul. Până într-un moment, când muncitorii care lucrau la construcția casei sale au aruncat într-o râpă deșeurile de construcție. Acest lucru l-a deranjat foarte mult şi a venit cu inițiativa de a salubriza tot satul. Fiind deja parte a localităţii, a mobilizat un grup de tineri, la început de 2018. Au început săcurețe străzile, să organizeze diferite acțiuni de sensibilizare.
Pe parcursul a doi ani,împreună cu prietenul său, au creat conceptul unor platforme de sortare a gunoiului, au stabilit bugetul, au discutat cu oamenii din sat și au început să strângă bani. Fiecare dona cât putea. În rezultat, au construit 30 de platforme de stocare selectivă a deșeurilor și le-au amplasat prin sat. Astăzi, dealurile și zonele periferice ale Râşcovei nu mai necesită a fi salubrizate. Oamenii au înțeles că pot menține ordinea.
Pe parcursul a doi ani,Dmitrii a filmat toate activitățile și acțiunile întreprinse de el și locuitorii satului care s-au implicat la salubrizare. Iar in final, a realizat un film documentar despre modul în care a soluționat problema gunoiului în satul Râșcova. Si-a propus să arate atât eșecurile, cât și reușitele, problemele și soluțiile.
La începutul lunii martie 2020, filmul a fost proiectat în premieră în localitatea Râșcova. Această istorie de succes care poate fi preluată de alţi tineri activişti din țară. Este o dovadă că pot fi schimbate comportamentul şi atitudinea faţă de deşeuri într-o comunitate rurală. Important e săîți dorești săcontribui la soluționarea problemelor din localitatea în care trăiești.
Text/Video – Lucia Tăut