fbpx

Video/ Păsările Nistrului: Stârcul cenuşiu

Susține Ecopresa, distribuie!

Ziua Internațională a Biodiversității – 22 mai 2020

Pe malul Nistrului, în localitatea natală Lalova, am avut ocazia să urmăresc cel mai răspândit stârc din Europa. Pe aceste meleaguri sunt numeroși stârci, unul dintre care l-am filmat cu mare drag, observându-l atunci când stătea la pândă.

Această pasăre a fost îndelung observată și de experta în domeniul ornitologiei, Silvia Ursul. Ea a menționat că în Republica Moldova există doar câteva colonii de acest fel, majoritatea aflate lângă bazine acvatice bogate în pește. A mai menționat că deși specia e considerată oaspete de vară, a văzut-o pe teren chiar și în sezonul rece, în preajma lacurilor/râurilor care nu îngheață.

Stârcul cenușiu este o pasăre semi-acvatică foarte comună. Se întâlnește în majoritatea bazinelor de apa, însă nu cuibărește peste tot. Stârcul cenușiu preferă să își facă cuib în colonii alături de alți stârci cenușii sau chiar egrete mici sau stârci de noapte.

Principala amenințarea  pentru specie, conform site-ului  http://pasaridinromania.sor.ro,  sunt pesticidele, care  provoacă moartea adulților, embrionilor, subție coaja ouălor.  Silvia Ursul spune că pesticidele afectează toate speciile de păsări, în special cele care se hrănesc cu plante, cereale sau alte animale.

Potrivit expertei, specia nu e periclitată și nu necesită măsuri de conservare. Cu toate acestea, capacitatea reproductivă a stârcului este afectată din cauza faptului că oamenii dau foc la stuf în perioada când păsările au pui mici în cuib.

Vedere a Nistrului lângă Lalova, Rezina
Vedere a Nistrului lângă Lalova, Rezina
Vedere a Nistrului lângă Lalova, Rezina

Text&Multimedia: Carolina Buimestru

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!