fbpx

Video cu drona: O pădure dispărută la Borogani, Leova

 Video cu drona: O pădure dispărută la Borogani, Leova

Defrisari ilegale la Borogani, Leova

Susține Ecopresa, distribuie!

O pădure comunală a dispărut aproape în totalitate în doar doi ani. Este vorba de pădurea satului Borogani, raionul Leova. În 2014, după mai multe cereri insistente ale populației, padurea a trecut din administratia Agentiei “Moldsilva” in cea comunala.

Recent, în fondul forestier administrat de primăria Borogani au avut loc noi tăieri ilicite de proporții. Cazul a fost sesizat de către primara satului, care a adresat un demers Inspecției Ecologice Leova, solicitând ajutor.

Situația de la Borogani din data de 12 noiembrie 2016 o puteti vedea urmărind imaginile video surprinse cu drona:

Potrivit lui Pavel Ciobanu, șef interimar al Inspecției Ecologice Leova, în data de 3 noiembrie, ca urmare a raidului, la fața locului au fost depistate două persoane, originare din Borogani. Aceștia aveau mijloace de transport încărcate cu lemn tăiat ilicit. Ei doborâseră 30 de arbori, cu diferite diametre.

Faptașii s-au ales cu amenzi în mărime de 50 u.c. cu recuperarea prejudiciului cauzat mediului, care constitue 1688,4 lei. Masa lemnoasă în volum de 3,24m.c. a fost transmisă primăriei Borogani.

Directorul întreprinderii Silvice Iargara,  Igor Jugănaru, spune că acum doi ani fondul forestier de la Borogani era integru, fiind administrat de Agenția „Moldsilva”. „Ceea ce s-a întâmplat în doar doi ani este o dovadă în plus că pădurea are nevoie de pază și îngrijire. Aici pășunatul este excesiv, nu veți vedea nici un drajon. Potențialul de a regenera încă este în acest trup de pădure, dar este nevoie de intervenții urgente”, spune Jugănaru.

Valeriu Nani, șef al Inspectoratului Ecologic de Stat, afirmă că în perioada rece a anului sunt frecvente cazurile de tăiere ilicită de arbori din forndul forestier, în special în pădurile comunale, care nu sunt asigurate cu pază.

 Galerie foto de la fața locului vedeți AICI.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!