VIDEO/ Consilierii PAS acuză edilul Capitalei de gestionarea greșită a deșeurilor. Ceban: „Nicăieri în țară nu este un exemplu mai bun decât în Chișinău”
Replici între consilierii PAS din CMC și primarul Ion Ceban privind gestionarea deșeurilor. Consilierii PAS spun că atât Regia Autosalubritate, cât și Primarul, nu ar avea o viziune clară despre managementul deșeurilor pe termen lung. Ion Ceban afirmă că nu există niciun model mai bun decât Chișinăul și nicăieri în țară nu există condiții mai bune la colectarea deșeurilor, depozitarea deșeurilor, și viziunea pe termen lung, mediu și scurt.
Zinaida Popa, consilieră PAS, susține că gestionarea greșită a deșeurilor în municipiul Chișinău este rezultatul lispei de viziune a primarului Ceban și a Regiei Autosalubritate. Potrivit ei, Capitala produce 600 tone de deșeuri, care ajung la poligonul de la Țânțăreni, care în șapte ani nu va mai fi încăpător, iar Primăria va fi nevoită să caute un alt loc.
Consiliera mai spune că fracțiunea PAS din CMC a elaborat câteva proiecte de decizie privind soluționarea problemei deșeurilor care au fost susținute de către majoritate consilierilor din Consiliul Municipal Chișinău. „Acestea presupuneau ca ÎM Regia Autosalubritate să elaboreze schema de colectare a deșeurilor menajere și transportarea separată. Dacă aceste lucruri erau să fie duse la capăt, deja era să avem sortare și să scăpăm de mirosul urât în blocurile locative”, afirmă consiliera PAS.
Un alt consilier a menționat că un alt proiect de decizie presupunea construcția unor platforme de colectare separată a deșeurilor, astfel înlocuind cele 1700 de tuburi de colectare vechi. „Deși au fost alocate peste 10 milioane de lei pentru realizarea acestei inițiative, primarul Ion Ceban nici asta nu a fost capabil să facă. Locatarii în continuare suferă din cauza condițiilor insalubre din scările blocurilor locative”, au menționat Roman Roșca, consilier PAS.
La scurt timp într-o altă conferință de presă, Ceban a declatat că Capitala este un model la Capitolul gestionarea deșeurilor în țară și că este fruntaș la capitolul dat.
„Cei de la guvernare ne învață cum să aplicăm strategii noi de mediu, dar întrebarea mea este dacă aveți exemple mai bune pe țară. Nicăieri în țară nu este un exemplu mai bun decât în Chișinău privind colectarea, depozitarea deșeurilor cât viziunea pe termen scurt, mediu și lung privind gestionarea acestei problem”, a declarat Ceban.
Totodată, acesta a prezentat o scrisoare care ar fi de la ABS Recycling și în care reprezentanții companiei propun municipalității reluarea colaborării dând asigurări că vor asigura cu titlul gratuit sortarea și reciclarea deșeurilor menajere solide din municipiul Chișinău.
Ceban spune că este de acord să reia colaborarea, dar în schimb cere închiderea poligonului de la Boșcana, Criuleni, care ar fi o catastrofă ecologică în imediata apropiere a Capitalei și unde ABS Recycling ar depozita deșeurile care nu sunt reciclate după sortare.
„Ei sortează 10% din volumul total de 100%. În rest gunoiul este transportat pe un poligon care nu corespunde cerințelor ecologice și creează o catastrofă ecologică chiar la hotarul municipiului. Este vorba de un teren de la Boșcana, Criuleni care se află la o distanță de câțiva kilometri de comuna Budești. Depozitul de la Boșcana, acolo totul e otrăvit în jur. Depozitul de la Boșcana a fost construit înainte de independență și a avut menirea să fie așa absolut local, temporar, doar pentru deșeurile din Vadul lui Vodă. A avut relații cu Vadul lui Vodă, Astăzi el este privat. Cum a ajuns el privat cred că trebuie să se pronunțe Procuratura”, a precizat Ceban.
Acesta a solicitat ca acesta să fie închis în cel mai scurt timp.