fbpx

Vestitorii primăverii, victime ale comerțului ilegal – microbuz cu ghiocei în valoare de peste 20 de mii de lei

 Vestitorii primăverii, victime ale comerțului ilegal – microbuz cu ghiocei în valoare de peste 20 de mii de lei

Foto: Facebook/Valeriu Munteanu

Susține Ecopresa, distribuie!

Încă nu am ieșit bine din iarnă, ghioceii abia s-au ivit pe ici, pe colo, dar deja sunt zdrobiți cu nemiluita. Pe marginea traseelor naționale din zona Codrilor, zeci de oameni vând florile rupte din pădure. Ei încalcă legea, pentru că ghioceii sunt incluşi în Cartea Roşie.   

Un microbuz ce transporta „o cantitate mare de ghiocei fără acte corespunzătoare” a fost oprit în trafic de poliţiştii de la Orhei marţi, 13 februarie, în cadrul unui control de rutină, efectuat împreună cu angajații Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM). Ghioceii găsiţi în microbuz au fost estimaţi la peste 20 de mii de lei. Trei persoane din localitatea Susleni, raionul Orhei, au fost găsite vinovate de încălcarea legii şi amendate.  

Potrivit lui Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM), „au fost încheiate trei procese verbale, cu stabilirea unor amenzi a câte 3.000 de lei” pentru fiecare persoană. 

Şeful IPM constată că ghioceii sunt vânduţi de cele mai multe ori pe marginea drumurilor, în apropierea pădurilor – un indiciu că „aceste plante sunt extrase din fondul forestier”. „Dar există şi cazuri când unele persoane ne prezintă certificate de la autoritățile publice locale precum că plantele sunt crescute în condiții de casă”, precizează Ion Bulmaga. 

Este extrem de important să găsim cât mai multe soluții pentru a contribui la valorificarea și la extinderea arealului acestor plante incluse în Cartea Roșie şi care se află în pericolul de a dispărea definitiv la un moment dat.  

„Natura ar deveni mult mai săracă, iar oamenii nu vor mai avea privilegiul de a se bucura de acești ghiocei înfloriți”, explică ecologistul Vladimir Garaba. El este de părere că oamenii ar trebui să împrumute bulbi de la alte persoane care cresc ghiocei, să-i sădească în grădina lor și să-i înmulțească.  

„Eu, spre exemplu, am împrumutat din grădina altora și am plantat la mine și cred că am făcut un lucru bun – nu am nevoie să mă duc în pădure și, mai mult decât atât, pot să le dau și altora acești bulbi. Nu are rost să cumpărăm ghiocei. Şi dacă nu vom cumpăra ghiocei, îi vom „pedepsi” astfel pe cei care îi vând ilegal”, recomandă specialistul.

Foto: Știri.md
Foto: Știri.md

 Potrivit legislației, cei care cresc ghioceii sau alte plante de primăvară în condiții de casă, în scopuri comerciale, trebuie să dispună de un act permisiv eliberat de autoritatea publică locală (primărie). 

Conform Codului contravenţional al Republicii Moldova, art. 140, pentru colectarea sau nimicirea plantelor incluse în Cartea Roșie (cum sunt ghioceii) şi pentru vânzarea ilegală a acestora sunt aplicate amenzi de la 2.500 de lei până la 5.000 de lei. 

Printre plantele amenințate cu dispariția şi incluse în Cartea Roşie se mai află laleaua pestriță, dedițelul și lăcrămița bifolie. Este interzisă atât culegerea în întregime a acestor plante, cât și a părților acestora (flori, frunze, muguri, tulpini, ramuri, rădăcini, bulbi, rizomi etc.). 

„Este mult mai frumos să admirăm plantele pe cale de dispariție în mediul lor natural, decât să le admirăm două zile într-o vază și ulterior să le aruncăm la gunoi”, spune şeful IPM, Ion Bulmaga.  

 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Mariana Panea