Un pas uriaș pentru omenire: Cercetătorii au reușit să crească în premieră plante în solul adus de pe Lună
Oamenii de știință au reușit pentru prima dată să crească semințe în sol de pe Lună adus înapoi pe Pământ în timpul misiunilor NASA dintre anii 1969 și 1972, o realizare despre care speră să dea un imbold planurilor de colonizare a suprafeței lunare, scrie Reuters, citat de hotnews.ro.
Cercetătorii au anunțat joi că au plantat semințe de Arabidopsis thaliana, una dintre cele două specii de plante cunoscute colocvial în România sub numele de „gâscăriță”, în 12 containere minuscule care conțineau fiecare o mostră de un gram de sol lunar, denumit științific regolit.
Regolitul lunar, cu particulele sale ascuțite și lipsa de materiale organice, este complet diferit de cel de pe Pământ, cercetătorii nefiind siguri dacă semințele vor germina.
„Ni s-a tăiat respirația când am văzut prima dată abundența de lăstari verzi răsăriți din toate mostrele”, afirmă profesoara de horticultură Anna-Lisa Paul, director al Centrului pentru Cercetări Interdisciplinare în Biotehnologie din cadrul Universității Florida și coautor al studiului.
„Plantele pot să crească în regolitul lunar. Această unică propoziție simplă are o semnificație uriașă și deschide ușa unor explorări suplimentare cu ajutorul resurselor existente pe Lună și, probabil Marte”, subliniază ea.
Toate semințele plantate de cercetători au germinat
Mai mult, cercetătorii afirmă că fiecare din semințele plantate a germinat și că, în primele stadii de dezvoltare, nu a fost observată nicio diferență notabilă între plantele răsărite în regolit și unele plantate ca grup de comparație în cenușă vulcanică de pe Pământ, material care o compoziție minerală și dimensiune a particulelor similară cu cea a solului lunar.
Însă mai târziu plantele crescut în regolit au crescut mai lent, au fost în general mai mici, cu rădăcini mai puțin dezvoltate și au fost mai predispuse de a prezenta trăsături de stres precum frunze mai reduse ca dimensiune sau culori tipice unei dezvoltări nesănătoase.
Genele plantelor din regolit au prezentat de asemenea trăsături asemănătoare cu cele ale plantelor expuse la sare, metal și oxidare. „Chiar dacă plantele au putut crește în regolit, ele au trebuit să muncească din greu, metabolic vorbind, pentru a face asta”, afirmă Paul.
Însă faptul că plantele au putut să crească în regolit a fost oricum uluitor pentru oamenii de știință.
Un pas uriaș pentru explorarea spațială
Rob Ferl, vicepreședinte pentru cercetări la Universitatea Florida și coautor al studiului, spune că a simțit „bucurie privind viața făcând ceva ce nu a mai făcut niciodată înainte”.
„Să vezi plantele crescând este o reușită în sensul în care ne spune că putem merge pe Lună și să ne creștem mâncarea, curățăm aerul și recicla apa folosind plantele în același mod în care o facem aici pe Pământ”, explică el.
Descoperirea reprezintă o veste bună și pentru NASA și programul său Artemis de a repune un om pe Lună, chiar dacă agenția spațială americană a anunțat la finele anului trecut că misiunea nu va fi demarată mai devreme de 2025 la un cost estimat în prezent la 93 de miliarde de dolari.
„Plantele sunt profund legate de știința explorării spațiale din cauza rolului lor de susținere a vieții, mai ales când ne gândim să părăsim Pământul pentru perioade îndelungate de timp”, subliniază Rob Ferl.