fbpx

Ucraina a cerut ajutorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică pentru protejarea centralelor sale nucleare

 Ucraina a cerut ajutorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică pentru protejarea centralelor sale nucleare

Sarcofagul de la Cernobîl Foto: Profimedia

Susține Ecopresa, distribuie!

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat, miercuri, că a primit o solicitare de la autoritatea nucleară a Ucrainei de a oferi asistență imediată în coordonarea activităților în legătură cu siguranța Centralei Nucleare din Cernobîl, dar „și a altor instalații nucleare”.

Potrivit unui comunicat al AIEA, solicitarea a venit în momentul în care Rusia a notificat agenția că forțele sale au preluat controlul asupra teritoriului din jurul centralei nucleare Zaporizhzhia din Ucraina, a declarat marți directorul general Rafael Mariano Grossi.

Scrisoarea rusă către AIEA spunea că personalul de la uzină și-a continuat „lucrarea privind asigurarea securității nucleare și monitorizarea radiațiilor în modul normal de funcționare. Nivelurile radiațiilor rămân normale”.

Forțele ruse au preluat controlul centralei electrice de la Cernobîl din nordul Ucrainei, locul celui mai grav dezastru nuclear din lume, săptămâna trecută. AIEA a declarat că Grossi va organiza consultări și va menține contacte pentru a răspunde cererii Ucrainei.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a subliniat în mod repetat „că orice acțiune militară sau de altă natură care ar putea amenința siguranța sau securitatea centralelor nucleare din Ucraina trebuie evitată”. Acesta a mai precizat că personalul de operare trebuie să își poată îndeplini sarcinile de siguranță și securitate și au capacitatea de a lua decizii fără presiuni nejustificate”, potrivit CNN.

AIEA a mai spus că, marți, Ucraina a informat agenția că toate centralele sale nucleare au rămas sub controlul operatorului național.

Într-o actualizare de miercuri, Inspectoratul de Reglementare Nucleară de Stat al Ucrainei (SNRIU) a declarat că menține comunicațiile cu instalațiile nucleare ale țării și că acestea continuă să funcționeze normal.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!