Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Topul celor mai citite materiale pe ecopresa.md în 2021
În 2021, cel mai citit material de pe ecopresa.md a fost despre cum simplii cetățeni pot să-și micșoreze factura la energie electrică devenind producători prin instalarea panourilor fotovoltaice. Redacția a descris pașii și mecanismul de sprijin elaborat de stat. Mai jos vă prezentăm top cinci materiale care au acumulat mii de vizualizări.
După cum am spus mai sus, este prezentat mecanismul care permite consumatorilor finali (persoane fizice, companii) să producă și să consume propria electricitate prin instalarea panourilor fotovoltaice pe acoperiș.
2. Câte rezervații naturale sunt în R. Moldova și ce suprafață ocupă
Un material informativ despre rezervațiile naturale. În Moldova sunt înregistrate 51 rezervații silvice, 9 de plante medicinale și trei mixte: în total 63 de rezervații naturale cu suprafața totală de 8.009 ha.
3. VOX/ Problemele de mediu din satul Răzeni, între „nu avem” și „ajutați-ne”
Un vox din satul Răzeni, Ialoveni, unde am discutat cu cetățenii despre problemele de mediu. Sondajul realizat ne-a arătat că părerile oamenilor despre problemele de mediu sunt împărțite. În timp ce unii sunt nemulțumiți de gunoiștea care le provoacă disconfort, sau de fumul dens de la arderea frunzelor, alții afirmă că nu sunt probleme de mediu în sat.
Deși zgârciți la vorbă, unii răzeneni ne-au spus că în sat gunoiul se colectează centralizat, au apeduct, iar unii și canalizare – drept că nu centralizat, dar o groapă în grădină pentru apele uzate. Din păcate, acest fapt nu-i deranjează. Potrivit altora, localitatea nu are probleme de mediu. Sunt și din cei care la mediu atribuie chestiunea drumului nereparat. Totuși, mai mulți localnici au vorbit cu durere despre starea mediului la nivel local.
Un material despre o inițiativă legislativă care propune majorarea despăgubirilor pentru prejudiciul cauzat prin pescuit, comercializare, posesiune şi export ilicit. Astfel, în loc de 100 de lei pentru pescuitul ilegal al unui crap, cetățenii vor trebui să achite drept despăgubire pentru prejudiciul cauzat statului 1500 de lei. Potrivit modificărilor propuse de deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Elena Bodnarenco, cea mai mică despăgubire va fi de 30 unități convenționale sau 1500 de lei, față de 50 de lei cum este în prezent. Cea mai mare amendă, potrivit proiectului, va fi de 300 unități convenționale sau 15 mii de lei și va fi aplicată persoanelor care au prins sau comercializat un exemplar, indiferent de dimensiune şi greutate, de 14 specii de pești, printre care: Anghilă, Babuşcă pontică, Morun, Mreană de Nipru, Nisetru pontic, Păstrugă, Pietrar.
5. De ziua Dunării vă prezentăm 10 curiozități despre acest fluviu
Un material publicat de Ziua Dunării. Una dintre curiozitățile din articol este că delta Dunării este unică în lume din mai multe puncte de vedere: este singura deltă declarată rezervație a biosferei, aici este cea mai compactă suprafață de stufăriș de pe glob, iar suprafața deltei crește anual cu 40 mp.
Vă mulțumim că citiți ecopresa.md. Promitem să venim cu materiale interesante și în 2022. La Mulți Ani!