Dacă vrem o societate care iubește și respectă natura, trebuie să investim în educația copiilor
DOC/ De la 50 de lei la 1500. Se propune majorarea despăgubirilor achitate statului pentru prejudiciul cauzat prin pescuitul ilicit
În loc de 100 de lei pentru pescuitul ilegal al unui crap, cetățenii vor trebui să achite drept despăgubire pentru prejudiciul cauzat statului 1500 de lei. Prevederile se regăsesc într-o inițiativă legislativă care propune modificarea Anexei 2 a Legii privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura prin majorarea despăgubirilor pentru prejudiciul cauzat prin pescuit, comercializare, posesiune şi export ilicit.
Potrivit modificărilor propuse de deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Elena Bodnarenco, cea mai mică despăgubire va fi de 30 unități convenționale sau 1500 de lei, față de 50 de lei cum este în prezent.
Cea mai mare amendă, potrivit proiectului, va fi de 300 unități convenționale sau 15 mii de lei și va fi aplicată persoanelor care au prins sau comercializat un exemplar, indiferent de dimensiune şi greutate, de 14 specii de pești, printre care: Anghilă, Babuşcă pontică, Morun, Mreană de Nipru, Nisetru pontic, Păstrugă, Pietrar.
Cele mai mici despăgubiri, și anume 1500 de lei, vor fi oferite pentru exemplare din 24 de specii, printre care rac, babușcă, biban, știucă, plătică, caras argintiu ș.a.
În nota informativă a proiectului, deputata Bodnarenco menționează că peștii prinși prin pescuit ilegal, inclusiv speciile rare din Cartea Roșie în permanență pot fi găsite pe piețele municipale.
Astfel, potrivit ei, braconajul resurselor piscicole se dezvoltă ca o ramură a economiei tenebre și ca rezultat, speciile de pești din râurile și lacurile naturale sunt în scădere la număr. Și deși anual numărul contravențiilor pe cazuri de pescuit ilegal crește, pedeapsa este mică și de aceea necesită a fi mărită.
Deputata menționează că în țara vecină, Ucraina, pentru anul 2021 amenzile pentru pescuit ilegal au fost majorate semnificativ și demonstrează efecte pozitive.
Totuși, Bodnarenco subliniază că proiectul de lege propus spre examinare va avea rezultat numai în cazul implicării active a autorităților responsabile pentru acest domeniu (Inspectorat pentru Protecția Mediului, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratul General de Poliție).