(FOTO) Aparatele solare devin tot mai populare: lămpi, climatizoare, grătare și cuptoare
Zece sfaturi cum să petreci sărbătorile de iarnă mai ecologic
În prag de sărbători, când toți ne dorim să avem cele mai frumoase amintiri și avem tendința să facem risipă de mâncare și nu doar, venim cu zece sfaturi care vă vor ajuta să vă bucurați de o sărbătoare mai ecologică:
1. Cumpără un brad de Crăciun în ghiveci, pe care îl poţi folosi şi după aceea îl poţi planta în natură. O altă variantă ar fi să apelezi la firme care oferă brazi de închiriat.
2. Mergeți la magazin cu o listă bine-organizată, te va scăpa de „cumpărăturile spontane.”
3. Când vine vorba de decorațiuni, întotdeauna mai simplu e mai frumos. Încearcă să reciclezi din decorațiunile din anii trecuți. Îți poți face propriile decorațiuni din diverse materiale, unele chiar organice (conuri și ramuri de brad, pene, felii de măr sau portocale). În felul ăsta vei economisi bani, iar la final vei avea un obiect creat de mâinile tale.
4. Atenţie la instalaţiile de luminiţe: becurile LED sunt mult mai eficiente din punct de vedere energetic, iar dacă cea de anul trecut s-a ars, nu uita să o duci la reciclat.
5. Dacă găzduiești o cină sau o petrecere festivă și partea cu veselă și paharele e dificilă, alege pahare, veselă și tacâmuri biodegradabile și compostabile în locul plasticului.
6. Gătește simplu, cu ingrediente locale. Pregătește mâncare care să placă tuturor. Orice ai alege să gătești, alege să fie simplu.
7. Dăruiește experiențe în locul unor produse. De exemplu, poți alege bilete la concerte sau la cursuri de dans, improvizație, echitație sau de gătit. Sunt doar câteva exemple de cadouri care nu vor ajunge la groapa de gunoi.
8. Hârtia de împachetat, cât mai puțină sau deloc. Unele produse au deja propriul ambalaj, nu mai au nevoie de unul în plus.
9. Compostează resturile organice. Ca să reducem volumul deșeurilor organice care ajung la groapa de gunoi, soluția ideală ar fi să compostăm ce nu ne mai este de folos. Astfel, după masa de Crăciun cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru planetă ar fi să compostăm resturile de mâncare.
10. Dacă le-ai bifat pe toate cele de mai sus, ce ai mai putea să faci ar fi să vorbești cu cei din jurul tău despre aceste mici eforturi, care, la nivel, colectiv pot avea efecte mari.
Sărbători fericite, alături de cei dragi.