Silvicultorii, îngrijorați de numărul mare al incendiilor de vegetație
Silvicultorii din Republica Moldova susțin că sunt îngrijoraţi de iresponsabilitatea persoanelor care incendiază vegetaţia uscată din perimetrul câmpurilor, fâşiilor forestiere, terenurilor pentru păşunat sau alte sectoare cu risc sporit de incendii.
„Răspândirea incendiilor, în această perioadă cu condiţii climaterice specifice (lipsa zăpezii şi precipitaţiilor, dar şi intensitatea vântului), reprezintă un pericol sporit pentru calitatea solurilor, dar şi pentru flora şi fauna ţării noastre. Implicarea pompierilor la stingerea incendiilor de vegetaţie demonstrează clar că în societatea noastră nu s-a conştientizat pericolul real şi daunele provocate de aceste incendii”, se spune într-un comunicat de presă al Agenției Moldsilva.
Responsabilii din cadrul instituției susțin că în cadrul Agenţiei „Moldsilva” a fost verificată şi actualizată baza de date ce ţine de securitatea antiincendiară, s-a efectuat un control riguros al inventarului antiincendiar şi au fost concretizate misiunile pentru specialiştii cu responsabilităţi directe în acest domeniu.
În acelaşi context, printre măsurile întreprinse în scopul excluderii acestui risc pentru fondul forestier, se mizează, în special, pe vigilenţa angajaţilor entităţilor silvice, dar şi pe implicarea plenară a echipelor mobile, care în lunile de iarnă sunt antrenate în activităţi de contracarare a acţiunilor de braconaj şi a tăierilor ilicite.
Totodată, Agenţia Moldsilva solicită şi ajutorul populaţiei și îndeamnă oamenii să apeleze la linia specializată anticorupţie: 022 211 311 pentru a sesiza despre cazurile de incendiere a vegetației.