Săpături în imediata apropiere a unor arbori din Chișinău. Se vor prăbuși copacii?
Pe rețelele sociale, mai mulți oameni bat alarma că în municipiul Chișinău se fac săpături în imediata apropiere a unor arbori. Experții de mediu atrag atenția că aceste lucrări pun în pericol nu doar bunăstarea copacilor, dar și siguranța oamenilor care trec pe alături, întrucât arborii respectivi riscă să se prăbușească în orice moment.
Ana Popa, membră a Asociației Obștești „EcoVisio”, consideră că autoritățile publice locale ar putea prelua practici europene de securizare a arborilor. „Apropo, reprezentanții Primăriei au avut ocazia să vadă la Berlin, în cadrul vizitei de studiu, cum se securizează acolo copacii, ce înveliș se pune în parcuri (pietriș etc.) – poate totuși opresc barbarismele astea și fac ceva mai cu cap?”, sugerează aceasta într-o postare pe Facebook.
Într-un comentariu la postare, o utilizatoare Facebook susține că acțiunile în urma cărora sunt tăiate rădăcinile copacilor ar merita să fie aspru pedepsite. „Dar oare cum cred ei că vor rezista copacii fără rădăcini? Efectiv se cere pușcărie pentru asemenea practici fiindcă, la propriu, mor oameni de la prostia și ignoranța lor”, se menționează în comentariu.
Imagini și atenționări similare a postat și activistul Sergiu Bejenari: „Și din nou Primăria Municipiului Chișinău și Pretura Botanica taie rădăcinile copacilor. De această dată pe bd. Traian. N-au pus nici un panou informativ despre ce lucrări se fac acolo. N-au îngrădit zona. Eu nu înțeleg, chiar e nevoie de arătat atâta cu degetul ca ei să facă niște lucrări elementare de amenajare și să respecte normativele? Diana Guba (pretora sectorului Botanica, Chișinău– n.red.)...Voi înțelegeți că prin așa lucrări puneți viața cetățenilor în pericol? Așteptați iar să cadă vreun copac peste cineva?”.
Vocea experților: cum văd situația ecologiștii?
Vlad Garaba, expert de mediu, s-a arătat îngrijorat de faptul că din imaginile postate este clar că nu sunt respectate anumite normative și există riscul iminent ca arborii să cadă. „Cinci metri minimum de la arbore nu trebuie să fie niciun fel de lucrări, săpături sau construcții. Altfel, copacii se pot prăbuși. Cei care aprobă proiecte de săpare a șanțurilor în imediata apropiere a arborilor poartă răspunderea pentru urmări, deoarece ei cunosc că există anumite normative și ele trebuiesc respectate. Dacă lucrările sunt făcute în afara proiectului, atunci vina o poartă cel care construiește.
Noi tot timpul am îndemnat să se respecte Convenția de la Aarhus, regulamente, legi, care obligă proiectanții și companiile de construcții ca aceste lucrări să fie aprobate și de către experți independenți”, a subliniat expertul de mediu.
Totodată, Vlad Garaba a precizat că lucrările de construcții nu se admit în parcuri și pe alei, unde copacii se usucă din alte cauze – fie le sunt tăiate rădăcinile, fie copacul se îmbolnăvește. „Copaci uscați mai devreme decât de obicei se întâlnesc la tot pasul în municipiul Chișinău. În parcul din sectorul Râșcani, fiecare al treilea copac este uscat. În mediul urban copacii mai repede îmbătrânesc decât cei din pădure, pentru că parcurile nu sunt plantate pe terenuri fertile, unde solul este bun. În orașe, copacii se plantează, de obicei, pe povârnișuri, unde este lut, nisip, iar acești copaci cresc mai greu”, a explicat Vlad Garaba.
Altfel abordează problema un alt expert de mediu, care vine și cu o soluție în acest sens. Contactat de Ecopresa.md, Vladimir Ternavschi, director executiv al Asociației Obștești „EcoVisio”, a opinat că „atâta timp cât nu va exista cartografierea copacilor din Chişinău, vor fi tăiați la greu, legal și ilegal, arborii, şi va fi foarte greu de dovedit dauna adusă oraşului şi oamenilor”.
Spații Verzi: „Unii arbori au căzut pentru că nu s-au efectuat lucrări sanitare la timp”
Ecopresa.md a solicitat o reacție din partea Preturii Botanica și ni s-a răspuns că vom fi contactați mai târziu. Într-adevăr, am fost sunați de o angajată a Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi (AGSV) din municipiul Chișinău, după ce deja discutasem la acest subiect cu directoarea interimară AGSV, Victoria Covali.
Aceasta susține că arborii, ale căror rădăcini au fost tăiate după ce în apropiere s-au săpat șanțuri, nu se vor prăbuși, întrucât copacii, în special cei de specii foioase, au un sistem de înrădăcinare pivotant, ceea ce le permite o ancorare serioasă în sol. „Lucrările respective afectează superficial rădăcinile copacilor, adică nu sunt tăiate rădăcinile principale. În caz contrar, arborele ar trebui să cadă de la sine. Mai mult, arborii din Chișinău cad nu din cauza asta, ci pentru că nu sunt îngrijiți la timp, ei fiind plantați în condiții extreme – gaze, noxe, suprafețe asfaltate.
Dacă arborelui îi tai puțin rădăcinile dintr-o parte și din alta, asta nu înseamnă că el o să cadă. După furtuna care a fost în sectorul Râșcani, unii arbori au căzut pentru că nu s-au efectuat lucrări sanitare la timp, ei toți erau bolnavi”, a explicat directoarea interimară AGSV.
Copacii și infrastructura urbană merg mână-n mână
Victoria Covali a mai declarat că, în zona rezidențială, autoritățile sunt adesea puse în situația de a alege între a satisface necesitățile utilitare ale oamenilor (apă, canalizare, acces la servicii) și protejarea spațiilor verzi. „În Chișinău trebuiau mai întâi create rețelele respective de apă, canalizare, apoi să se planteze arbori. Dar, de fapt, s-au plantat mai întâi copaci, după care a apărut necesitatea de a crea noi rețele de apă, canalizare. Vina nu este atât a antreprenorului, cât este o chestie de politică de urbanizare, lipsa unei strategii clare.
Sunt de acord că există niște normative care trebuiesc respectate, că săpăturile trebuie să fie la o distanță de minim 5 metri de la copac. Spațiile verzi care au fost proiectate reieșeau din cerințele urbanistice care au existat cu 30-50 de ani în urmă. Atunci, orașul avea alt număr de populație, o altă infrastructură, alte necesități. Acum populația în mediul urban crește și noi trebuie să mergem în ritm. Da, noi recunoaștem că este nevoie de spații verzi în Chișinău, dar, în același timp, noi trebuie să luăm în calcul și interesele de supraviețuire ale oamenilor”.
„Arborii de pe aliniamentele stradale vor avea de suferit în legătură cu dezvoltarea orașului”
Vlad Garaba, expert de mediu, subliniază că în parcuri și scuaruri arborii care se află departe de rețelele tehnice, cum ar fi cele de apă, canalizare, de cabluri electrice, nu sunt afectați de activitatea umană. Altfel, însă, arată situația atunci când vorbim despre arborii de pe aliniamentele stradale, despre care expertul susține că „au suferit, suferă și vor avea de suferit în legătură cu dezvoltarea orașului”.
„Ce s-a întâmplat? Mai întâi s-au instalat rețele electrice, de canalizare, apoi s-au plantat arbori, fără să se țină cont de faptul că va veni timpul când vor trebui reabilitate aceste rețele. O bună parte din arborii din oraș vor fi potențial defrișați anume din această cauză. Rădăcinile au crescut la suprafață, deasupra acestor rețele, pe care le pot deteriora. Nici nu cresc bine, fiindcă nu au unde să se răspândească. Putem să ne așteptăm că arborii mai întâi se vor încovoia, se vor îndoi, apoi vor cădea”.
Plantarea arborilor pe verticală – o soluție pentru a mări suprafața spațiilor verzi
Potrivit directoarei interimare AGSV, pentru a mări suprafața spațiilor verzi din oraș, este nevoie de a planta mai mult pe verticală. „Atunci când plantăm un aliniament de arbore sau anumite plantații, în special în zona rezidențială, trebuie să ținem cont de rețelele supraterane edilitare, pentru ca într-adevăr arborii respectivi să fie longevivi și să nu creăm probleme. În așa cazuri, dacă știm că rețelele astea sunt la suprafață, dar vrem să înverzim suprafața sau să creștem suprafața spațiilor verzi, noi trebuie să venim cu alte soluții – să plantăm pe verticală, adică să creștem suprafața spațiilor verzi din contul pereților verzi (liane, trandafiri) sau să creăm suprafețe gazonate. Astfel putem compensa lipsa spațiilor verzi de pe orizontală pe verticală”, a subliniat Victoria Covali.
Iar pentru ca arborii să aibă parte de o verdeață luxuriantă, este nevoie ca ei să fie întreținuți prin lucrări speciale de mentenanță – tăieri de formare a coronamentului, protejarea de boli și dăunători, administrarea diferitor îngrășăminte etc. – pe tot parcursul anului. „Asta nu înseamnă că am plantat arborele și l-am lăsat să vedem dacă rezistă sau nu. Mai sunt o serie de probleme și de cauze – mulți arbori pur și simplu cresc de la sine, din semințe aduse de vânt sau de animale, sau sunt plantați neregulamentar, fără a fi respectate standardele sau cerințele cu privire la urbanism și arhitectură, în locuri în care sunt rețele edilitare – de apă, canalizare, țevi de căldură etc.”, a mai spus directoarea interimară a Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi din municipiul Chișinău.