fbpx

Patru instituții de învățământ din Cantemir au beneficiat de eficientizare energetică cu suportul UE

Susține Ecopresa, distribuie!

Patru instituții de învățământ din orașul Cantemir au participat în cadrul unui proiect implementat de Uniunea Europeană și au beneficiat de eficientizare energetică. Este vorba despre Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Gimnaziul „Mihai Eminescu”, Grădinițele pentru copii nr. 1 și nr. 2 din oraș. În cadrul acestora au fost realizate mai multe măsuri de eficiență energetică cum ar fi izolarea termică a clădirilor, instalarea punctelor individuale de încălzire, înlocuirea sistemului de iluminare cu LED intern, instalarea unei centrale termice cu biomasă, instalarea sistemelor fotovoltaice, colectoare solare.

Toate aceste lucrări au fost efectuate în cadrul proiectului „Reabilitarea Termică a Clădirilor Educaționale din orașul Cantemir – CanTREB”, implementat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, prin Programul „Convenția Primarilor – Proiecte Demonstrative” (CoMDeP).

Lucrările au fost efectuate inclusiv cu suportul unei contribuții oferite din sursele Consiliului orășenesc Cantemir.

În total, proiectul numără peste o 1000 de beneficiari, dintre care 303 copii sunt întreținuți astăzi în condiții termice mai confortabile în grădinițe, 643 de elevi au parte de un proces educațional de o calitate mai înaltă în școlile lor, iar 151 de angajați din rândul personalului tehnic și auxiliar al școlilor și grădinițelor activează în condiții mai bune, de confort termic sporit.

Costul total al proiectului este de 951.712 euro, dintre care 674.240 euro reprezintă porțiunea de grant oferit de Uniunea Europeană, iar 277.473 euro a constituit contribuția națională și locală, realizată prin intermediul Agenției pentru Eficiență Energetică, Consiliului Raional Cantemir, Facilității Globale de Mediu.

Se așteaptă că aceste investiții vor contribui la reducerea emisiilor de CO2, cu 699 tone/an, ceea ce reprezintă cu 84% mai puțin CO2 la nivelul instituțiilor educaționale.

De notat, că orașul Cantemir, cu circa 5000 de locuitori ai săi, a aderat în 2013 la inițiativa UE Convenția Primarilor Privind Clima și Energia și are elaborat și un Plan de Acțiuni privind Energia Durabilă.

În cadrul instituțiilor de învățământ, au avut loc lucrări de modernizare și automatizare a sistemelor de încălzire prin instalarea unor noi Puncte Termice Individuale (PTI). Astfel, Gimnaziul „Mihai Eminescu” și o grădiniță din oraș sunt conectate, astăzi, la o centrală termică nouă, construită în cadrul proiectului, care lucrează pe biomasă. Biomasa este obținută din resturi vegetale colectate de pe teritoriul orașului Cantemir, prelucrate cu un utilaj special care le mărunțește, achiziționat tot în cadrul unui proiect european. 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!